Auto in België is gemiddeld 9 jaar, 5 maanden en 17 dagen oud

Vergroot foto
Door: BV 27-10-2020

De gemiddelde leeftijd van een auto in België stijgt. Dat blijkt uit cijfers van vakorganisatie Febiac. In Brussel rijden de oudste auto’s rond.

Belg rijdt steeds langer met een auto

In ons land is een auto nu gemiddeld 9 jaar, 5 maanden en 17 dagen oud. Dat cijfer was nog nooit zo hoog als nu. De gemiddelde leeftijd van een particulier voertuig is 10 jaar, 7 maanden en 18 dagen. Dat cijfer is in lijn met het Europese gemiddelde, dat om en bij de 11 jaar schommelt.

Firmawagens, waar er wel veel minder van zijn worden veel minder oud. Die worden gemiddeld na 4 jaar, 1 maand en 4 dagen vervangen. Het gaat daar veelal om leasingwagens. Febiac deelt auto’s bij zelfstandigen overigens in een verschillende categorie in. En wat blijkt? Ook zij rijden doorgaans lang met een auto: bijna 10 jaar.

Brusselaar rijdt het langst met een auto

Een auto in Vlaanderen is wat jonger dan het gemiddelde (het gaat om maanden, niet jaren), terwijl Brussel gemiddeld gezien de oudste voertuigen heeft. Daar is een auto 10 jaar 7 maanden en 18 dagen en rijdt een particulier dus al snel 12 jaar of langer met een auto.

Wordt een nieuwe auto te duur?

Vakorganisatie Febiac onderzocht niet waarom een auto in ons land steeds ouder wordt, maar het gaf wel twee mogelijke verklaringen. Het stipt aan dat auto’s wellicht wat duurzamer zijn dan vroeger, terwijl het ook in stijgende voertuigprijzen een mogelijke verklaring ziet.

Geef commentaar
comments by Disqus