Snelheidsrecord vervalst: snelste auto ter wereld helemaal niet zo snel

Bekijk 10 foto's
Door: BV 07-11-2020

508,7 km/u. Zo hard reed de SSC Tuatara op een stuk (afgezette) snelweg in de Amerikaanse staat Nevada. Sneller dan eender welke auto ooit ter wereld. En de waarnemers van het Guinness Book of Word Records waren erbij om het te certificeren. Maar… het was allemaal vals.

Iedereen keek ernaar…

Volgens de regels van een snelheidsrecord moest de rit twee keer afgelegd worden in tegengestelde richting en werd het gemiddelde berekend. Eén keer haalde de Tuatara dik 480km/u. De tweede rit werd afgeklokt aan meer dan 530km/u. Maar critici die de video’s hebben bestudeerd en afstanden en acceleratie narekenden claimen nu dat het helemaal niet mogelijk is dat de auto over die afstand de topsnelheid haalde. Volgens hen ding de 1.770pk sterke Amerikaanse tweezitter hooguit 390km/u en is er geen enkel record gebroken.

Bewust vervalst of eerlijke fout?

De constructeur uit Philadelphia staat intussen met de mond vol tanden, want die lijkt niet in staat te zijn de argumentatie van de critici te ontkrachten. De recordpoging was ondanks de extreme snelheden ook opvallend dramaloos. Niet onlogisch wanneer er ruim 150km/u langzamer werd gereden dan beweerd.

Nieuwe poging

Het is niet duidelijk of SSC de test bewust vervalste of het gaat om een eerlijke rekenfout. In elk geval ziet het bedrijf zich nu verplicht om de recordpoging nog eens over te doen. In theorie beschikt de sterk gelimiteerde oplage van de Tuatara (van de recorduitvoering bestaan slechts 2 exemplaren) over een topsnelheid van 555km/u.

Tot het zover is, blijft de Koenigsegg Agera RS met 447km/u 's werelds snelste auto.

Geef commentaar
comments by Disqus