Na gratis autorijbewijs nu ook bromfietscertificaat voor werkloze Walen

Vergroot foto
Door: BV 18-09-2021

Sinds vorig jaar tracht de het Waalse Gewest werkzoekenden te ondersteunen met een proefproject dat hen in staat stelt om gratis het rijbewijs te halen. Dat zou werklozen meer slaagkansen geven op de arbeidsmarkt. Een rijbewijs zou er een vereiste zijn voor het invullen van 43 procent van de 60.000 openbare vacatures.

Driekwart van de Waalse werklozen, zo’n 94.000 mensen, zou niet over een rijbewijs beschikken.

Auto's zijn voor veel werklozen te duur

Tegelijk denkt de Waalse overheid dat autobezit, dat de jongste jaren ook niet bepaald goedkoper werd, voor vele werklozen niet haalbaar is, of ze nu wel of niet een rijbewijs hebben. Daarom wordt de ‘Passeport Drive’ nu uitgebreid. Ook werklozen die een bromfietscertificaat willen halen zullen dat er gratis kunnen doen. Daar wordt 1,4 miljoen euro voor uitgetrokken.

De bedoeling is dat het project werkzoekenden in staat stelt om een ruimere selectie jobs te overwegen. De Waalse overheid hoopt zo dat meer vacatures ingevuld geraken en dat economisch herstel op die manier wordt bespoedigd.

En in Vlaanderen?

Het subsidiëren van rijbewijzen is niet nieuw. In Vlaanderen konden ondernemingen steun krijgen wanneer ze werknemers een (extra) rijbewijs wilden laten behalen, voor bijvoorbeeld een aanhangwagen of vrachtwagen. Ook daar was de onderliggende gedachte dat het de economie ten goede zou komen. Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat een groeiende onderneming gemakkelijker kan omschakelen van bestelwagens naar vrachtwagens. Onder groene impuls schrapte Vlaanderen inmiddels ondersteuning voor het behalen van allerhande rijbewijzen. Dat zou ‘onvoldoende milieuvriendelijk’ zijn.

Geef commentaar
comments by Disqus