BMW 520d Efficient Dynamics Conclusie

BMW 520d Efficient Dynamics
Bekijk 43 foto's
Door: AUTO55 20-03-2012

Voor een instapdiesel van € 41.450 verwacht je al iets in de plaats. Maar dit is geen Lexus of Infiniti, dus als het wat meer mag dien je er ook fors voor bij te betalen. Voor deze, toch wel fijn uitgeruste EfficientDynamics Edition, rekent BMW € 52.495 aan. Tot daar niets nieuws onder de zon, het is een blijft een Duitse premium en die hebben daar allemaal een broertje dood aan.

Verrassend is het lage kostenplaatje onderweg, want het door ons opgemeten verbruik bedraagt slechts 6,5l/100km bij een sportieve rijstijl en meer dan een litertje minder aan een normaal tempo. En met 70 opgeslagen liters diesel geraak je volgens de rekenjongens al een heel eind, tot 1.430km ver. Als je binnen de opgegeven waarden blijft dan toch.

Ten opzichte van de vorige generatie (E60) is de 5-reeks als vanouds in afmetingen toegenomen en ook vanbinnen is er ruimte zat. Het keurig afgewerkte en van duurzame materialen voorziene interieur biedt plaats aan 4 tot 5 volwassenen, al raden we dat laatste wel af. Beenruimte is er genoeg, net als een stevige 520 liter voor de boodschappen. Veilig is deze 5-reeks natuurlijk ook, met indrukwekkende resultaten op de NCAP-crashtest.

De 520d heeft 380Nm koppel ter beschikking (over een toch wel smal bereik van 1.900 tot 2.750tpm) en levert 184pk aan maximum 4000 toeren. Met die cijfers doet hij niet onder voor de instap-zescilinders van weleer. Een spurtje naar 100km/u lukt op papier in 8,6 seconden en hij houdt het voor bekeken bij 220km/u. De achterwielaandrijving houdt het typische BMW-gevoel in stand en de elektrische stuurinrichting past zich netjes aan de snelheid aan, waardoor de 5 zich graag leent tot lange afstanden in alle rust en speelse ondeugendheid op smalle baantjes. Desondanks het gewicht (bijna 1,7 ton) blijft de besturing licht waar nodig, met de juiste communicatie naar de bestuurder toe. Of toch in die mate dat elektronica dat toelaat.

Kortom, de BMW 520d EfficientDynamics Edition is een comfortabele, veilige metgezel die met serieuze cijfers kan uitpakken, zoals 129g/km CO2-emissie en een gemiddeld normverbruik van 4,9l/100km. Je moet enkel nog uitkijken voor die verleidelijke opties, want daar koop je al snel een kleine auto mee.

Geef commentaar
comments by Disqus