Renault Scenic 1.2 TCe 130 Inleiding

Bekijk 32 foto's
Door: BV 25-09-2016

Renault vond de monovolume uit. Tenminste, hier in Europa. En toen de Espace in de jaren negentig al te groot en te duur bleek voor veel gezinnen die wel wat zagen in zo’n ruimteschip, bedacht het bedrijf ook nog de Scénic. Mégane Scenic, als je het helemaal juist wil. In de naam is de navelstreng naar de Mégane inmiddels geknipt, maar onderhuids deelt ook de jongste uitvoering nog heel wat met Renaults middenklasser.

Zelden wordt iemand lyrisch van het stuurgedrag van de Scenic. Maar dat het product aan een reële vraag voldoet, kunnen de cijfers staven. De piek (1,5 miljoen compacte monovolumes op jaarbasis) dateert van 2007, maar het segment verliest nog nauwelijks aan de schijnbaar onstuitbare SUV en klom de jongste jaren zelfs weer omhoog tot zo’n miljoen stuks per jaar. Van de verschillende generaties Scenic bouwde Renault inmiddels 5 miljoen exemplaren. Twee smaken Scénic blijven onverminderd het aanbod uitmaken. Eentje met vijf zitplaatsen en een ‘Grand’ Scenic die zeven personen aan boord kan verdragen.

Het gamma

Het tijdperk van de grote motoren is niet meer. Dat zie je aan de Scenic, die in navolging van de Mégane en Talisman, niets groters dan een zestienhonderdje onder de kap krijgt. En instappen doe je zelfs met een 1,2l. Dat is een benzine die naar keuze 115 of 130pk opwekt en meteen de opsomming motoren met die brandstof afsluit. Voorlopig tenminste, want er is meer op komst. De diesels zijn dubbel zo talrijk. Daar is er een 1.5l met 95 of 110pk of een 1.6l die 130 of 160pk opwekt. Prijzen starten bij € 21.500 voor de benzines en € 23.000 voor de diesels. Een Grand Scenic kost € 3.500 extra.

Een buitenbeentje is de Hybrid Assist. Een soort van hybride light, zonder zware accuset of elektrische autonomie, alleen een hulpmotor. Eentje die er wel voor zorgt dat het verbruiksgemiddelde op papier daalt van 3,9l/100km naar 3,5l/100km, maar ook tussen € 1.000 en € 1.400 meer zal kosten en vooral een fiscaal voordeel moeten bieden. Daarover gesproken: geen enkele Scenic slurpt nog meer dan 6,1l/100km uit de tank.

Geef commentaar
comments by Disqus