10 bruggen waar je over moet rijden voor je sterft

Al duizenden jaren bouwt de mens bruggen om het transport makkelijker te maken. Maar sommige overspanningen doen meer dan je van A naar B brengen. Vergroeid met het landschap verknopen ze vorm en functie op een briljante wijze. Het zijn iconische bouwwerken die van ingenieurs kunstenaars maken. Auto55.be zocht tien (auto)bruggen uit waar je absoluut ooit eens over gereden moet hebben.

Ponte Juscelino Kubitschek, Brasília, Brazilië

Genoemd naar de voormalige Braziliaanse president, strekt dit 1.200 meter lange bouwwerk zich uit over het meer van Paranoa. 240m brede bogen, ontworpen door Alexandre Chan, springen over de rijbanen om de Braziliaanse zonsondergangen in de verf te zetten.

Viaduc de Millau, Millau en Creissels, Frankrijk

Net iets groter dan de Eiffeltoren is het viaduct van Millau (met een hoogste pijler van 343m) de hoogste brug ter wereld. Op een mistige dag kan je auto's boven de wolken over de vallei van de Tarn zien rijden. Het viaduct van Millau kostte 394 miljoen euro en de voltooiing ervan duurde bijna 17 jaar.

Tsing Ma Bridge, Hong Kong, China

Bekend als de langste hangbrug waar zowel spoor- als wegverkeer overheen rijdt, verbindt de 1,6km lange Tsing Ma Bridge Hong Kong met het eiland Lantau.

Bixby Creek Bridge, Big Sur, VS

Deze betonnen boogbrug (met één ononderbroken overspanning) werd in 1932 in gebruik genomen en ligt op de route van een van de de mooiste wegen ter wereld, de Pacific Coast Highway.

Tower Bridge, Londen, UK

De bouw van de Tower Bridge over de Theems begon in 1886 en nam acht jaar in beslag. Vlak naast de Tower of London, waaraan ze trouwens ook haar naam dankt, is ze tegenwoordig een van de topattracties in Londen.

Sydney Harbour Bridge, Sydney, Australië

Toen na de Tweede Wereldoorlog veel mensen uit Europa naar Australië emigreerden, was het eerste dat ze zagen als ze per boot in Sydney aankwamen de Harbour Bridge. De stalen brug bevat zes miljoen met de hand geslagen klinknagels en is de breedste boogbrug ter wereld met acht rijstroken, twee treinsporen, een fietspad en een voetpad.

Storseisundet bru, Eide en Averøy, Noorwegen

Dit feeëriek stukje “road to nowhere" is de langste van acht bruggen die deel uitmaken van de Atlanterhavsveien, de wegverbinding van het vasteland naar het eiland Averøya.

Golden Gate Bridge, San Francisco, VS

Een overspanning van 4.200 meter, een record toen ze in 1937 opende. Haar beroemde rode kleur dankt de brug aan het zonnige klimaat dat de staat California kenmerkt.

Ponte Vasco da Gama, Lissabon, Portugal

Met een lengte van ruim 17km is dit de langste brug van Europa en een echte architectonische prestatie. Omwille van de lengte moesten de ingenieurs rekening houden met de curve van de aarde. De brug was in 1998 net op tijd klaar om het extra verkeer voor de wereldtentoonstelling van Lissabon over de Taag te leiden.

Brooklyn Bridge, New York City, VS

Na er 14 jaar aan gebouwd te hebben, werd de Brooklyn Bridge officieel geopend in mei 1883 en al snel werd ze een symbool van New York City. Naar schatting steken elke dag 4.000 voetgangers, 120.000 voertuigen en 3.100 fietsers via de brug de East River over tussen Manhattan en Brooklyn.

Geef commentaar
comments by Disqus