10 beroemde verkeersdoden

Het is al ruim 65 jaar geleden dat James Dean om het leven kwam in een auto-ongeluk. Het is één van de prominentste beroemdheden die op die manier uit de schijnwerpers verdween, maar zeker niet de enige. Hier zijn (in willekeurige volgorde) 10 beroemdheden die het leven lieten in het verkeer.

James Dean (1931 - 1955)

James Dean was een echte petrolhead en een niet onverdienstelijke amateur-racer. Hij verongelukte op 30 september in California op weg naar een race-evenement met z’n Porsche 550 Spider.

Grace Kelly (1929 - 1982)

Gevierde actrice Grace Kelly beleefde het ultieme sprookje. Ze werd een echte prinses aan de zijde van Rainier Grimaldi van Monaco. Op 13 september 1982 kreeg prinses Grace een beroerte aan het stuur van haar Rover 3500 in het naburige Monte Carlo. Ironisch genoeg op dezelfde kronkelige weg als in de beroemde scène uit de Hitchcock-prent ‘To Catch a Thier’ waarin ze de hoofdrol speelde. Ze overleed een dag later zonder ooit nog tot bewustzijn te zijn gekomen.

Louis Neefs (1937 - 1980)

Louis Neefs was al bij leven een icoon van de Nederlandse kleinkunst. Liedjes als Mijn vriend Benjamin, Aan het strand van Oostende, Margrietje en Laat ons een bloem maakten hem één van de bekendste zangers, naast een populair presentator en impressario voor andere artiesten. Neefs en zijn vrouw Liliane kwamen op kerstdag 1980 om het leven bij een ongeval in Lier.

Paul Walker (1973 - 2013)

Paul Walker acteerde in meer dan 30 speelfilms. Maar hij werd vooral bekend door z’n rol van hoofdrolspeler Brian O’ Connor in The Fast en The Furious-franchise. De Amerikaan was niet alleen op het scherm een echte autoliefhebber, hij had ook echt een zwak voor auto’s. Op 30 november 2013 kwam hij om het leven toen hij als passagier meereed in een Porsche Carrera GT. Bij het ongeluk waren geen andere auto’s betrokken.

Koningin Astrid van België (1905 - 1935)

Astrid van Zweden was de echtenote van Leopold III. Ze verongelukte toen het paar een in 1935 een ritje maakte op vakantie in het Zwitserse Küssnacht. De kroonprins verloor de controle over het stuur, raakte van de weg af, crashte tegen een boom. Astrid werd uit de wagen geslingerd en was op slag dood. Ze werd bij de dood van Albert I in 1934 postuum Koningin der Belgen.

George Patton (1885 - 1945)

Als generaal in het Amerikaanse leger was George Patton de architect van de invasie van Sicilië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later werd hij bevelhebber van het derde leger dat na D-Day onder meer Metz bevrijdde, het bloederige Ardennenoffensief voerde en later Duitsland introk tot aan de Tsjechische grens. Hij zou in Duitsland om het leven komen. Niet in de strijd, maar toen z'n dienstwagen op 21 december 1945 in botsing kwam met een vrachtwagen. WOII was toen al voorbij.

Prinses Diana (1961 - 1997)

De dood van de immens populaire Diana Spencer, de Prinses van Wales en voormalige echtgenote van de Britse kroonprins Charles, was één van de meest dramatische en gemediatiseerde gebeurtenissen van 1997. Ze kwam samen met haar minnaar Dodi Fayed om het leven toen hun gepantserde Mercedes crashte in de tunnels onder de Pont D’Alma in Parijs, achterna gezeten door papparrazi. Er bestaan nog steeds verschillende complot-theorieën over de ware toedracht van het ongeluk.

Albert Camus (1913 - 1960)

De Fransman Albert Camus (van Algerijnse origine) ging de geschiedenisboeken in als filosoof, journalist en schrijver. En niet van kladwerkjes. Onder meer De pest (La Peste) en De Vreemdeling (L’Etranger) zijn van z’n hand. In 1957 kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur. Hij liet het leven in 1960 toen hij met z’n uitgever meereed in z’n Facel Vega. Die raakte bij erg hoge snelheid van de weg. De klap was zo hevig dat het motorblok uit het chassis werd geslingerd. Camus had nog een treinkaartje op zak, maar koos er toch voor de rit per auto de doen.

Lawrence of Arabia (1888 - 1935)

We kennen Thomas Edward Lawrence vooral als ‘Lawrence of Arabia’. Het was een jonge archeoloog met een passie voor talen en Arabisch toen hij in 1914 in dienst van de Britse inlichtingendienst trad. Z’n rol in de oorlog is door z’n eigen niet onverdienstelijke pennenkunsten goed gekend en later (niet helemaal historisch accuraat) verfilmd. Toen was T.E. er niet meer bij. Hij stierf in 1935 op 46-jarige leeftijd na een ongeluk met z’n Brough-Superior (een motorfietsmerk waar hij grote fan van was) vlakbij z'n huis in het Engelse Dorset.

Francois Sterchele (1982 - 2008)

Rode Duivel en Club Brugge-spits Francois Sterchele stierf op 26-jarige leeftijd toen hij om 3 uur ’s nachts de controle verloor over het stuur van z’n Porsche Cayman S op de A11 in Vrasene. De Luikenaar startte z’n carrière bij de plaatstelijke club RFC de Liège en werkte zich op via Oud-Heverlee Leuven, Sporting Charleroi en Germinal Beerschot.

Geef commentaar
comments by Disqus