Productie Tesla Model X en S op pauze want niemand wil ze nog

Vergroot foto
Door: BV 14-12-2020

Goed nieuws bij Tesla. De Model 3 en Model Y verkopen nog altijd als zoete broodjes, ook al zijn de kleine modellen de jongste tijd in Europa wat minder populair, het is nog niet zo dat topman Musk daar ongerust over is. Dat laatste mag je wegschrijven als een gevolg van toegenomen concurrentie. Per slot van rekening is de klantenvijver voor elektrische auto’s nog altijd erg klein.

Nauwelijks nog vraag naar Tesla Model S en Model X

Maar er hangen ook donderwolken boven Tesla. De twee grote modellen van het automerk, de Model S en de Model X, vinden nauwelijks nog kopers. Minder dan 15% van alle verkopen bestaat uit modellijnen. Het pit staat zo laag dat Tesla geen andere mogelijkheid ziet dan de productie te pauzeren. Van 24 december tot en met 11 januari gaan de productielijnen voor de grote Tesla’s gewoon dicht. De bandwerknemers in de VS krijgen een week betaald verlof en moeten ook nog eens vijf dagen onbetaald thuis zitten.

Tesla Model S is inmiddels stokoud

De jongste jaren maakte Tesla de Model S en Model X al een paar keer goedkoper. Soms zelfs met spectaculaire sprongen. Daarmee probeerde de elektrische autobouwer in te spelen op een nieuwe marktsituatie en de vraag verder aan te zwengelen. Tegelijk valt er moeilijk te ontsnappen aan twee observaties: Europa heeft het niet zo op de ‘opgeblazen’ X begrepen. Die ziet er ondanks het door Tesla gecultiveerde SUV-imago toch vooral uit als een monovolume. De Tesla Model S heeft intussen ook flink last van de leeftijd. Het model is nu al 9 jaar oud, terwijl de meeste automodellen na een jaar of zeven vervangen worden. Hoewel Tesla meermaals technische updates doorvoerde, beperkte het zich qua uiterlijk en interieur tot één erg bescheiden opfrisbeurt.

De situatie lijkt nog niet meteen te verbeteren voor de twee grote Tesla’s. Het bedrijf van Elon Musk maakt immers nog niet de minste aanstalten om de modellijnen te vervangen door nieuwe producten.

Geef commentaar
comments by Disqus