Wegwijs in de Autoverzekering Verzekeringskanalen

Verzekeringskanalen
Vergroot foto
Door: BV 25-01-2009

In eigen land kan de verzekeringnemer bij verschillende kanalen gaan shoppen. Het meest traditionele kanaal is de onafhankelijke verzekeringsmakelaar. Het is een persoon die verschillende verzekeringsmaatschappijen vertegenwoordigt en daardoor - in theorie - voor elk van zijn klanten de best beschikbare formule kan selecteren. Hij kan zelfs verschillende verzekeringsmodules van diverse maatschappijen samenvoegen tot een ‘op maat' verzekeringscontract voor zijn klant. In de hedendaagse praktijk is dit mooie plaatje echter al wat vertroebeld, omdat de verzekeringsmaatschappijen voorwaarden opleggen die het ‘panacheren' tegenwerken.

In onze moderne ‘Internettijd' is het vanzelfsprekend dat er een stijgend aanbod online verzekeraars actief is. Zij argumenteren met lagere tarieven als gevolg van de directe lijn met de verzekeraar, waardoor bespaard wordt op kantoren en contactpersonen. Als verzekeringnemer moet men goed nagaan welke service men mag verwachten en of dit aanbod volstaat voor de gekoesterde verwachtingen. De geadverteerde gunstige verzekeringspremies hebben meestal betrekking op de zwakste motorisaties van een automodel, terwijl het voordeel voor de krachtiger motoren veel kleiner is, en ze soms zelfs geweigerd worden.

Dat banken en verzekeringsmaatschappijen één pot nat zijn geworden, zal wel niemand ontgaan zijn. De bankverzekeraars zijn overal (op elke hoek van de straat...) en dus zeer bereikbaar en toegankelijk. Daarnaast is er de onvermijdelijke vermenging van het bank-/verzekeringsbelang naar de klant toe (vb. leningen worden pas toegestaan na het afdwingen van een overheveling van de verzekeringspolissen).

Alvorens een polis te onderschrijven is het raadzaam deze altijd grondig door te lezen. Het spreekwoordelijke ‘gevaar voor de kleine lettertjes' is zeer reëel!

De premie voor een verzekeringspolis wordt op jaarbasis bepaald, maar het is meestal mogelijk de betaling te spreiden volgens uw eigen ritme (halfjaarlijks, per trimester,...). Sommige maatschappijen rekenen dit betalingscomfort extra door.

Vandaag is de autoverzekering verplicht in gans de Europese Unie. Zij laat zich echter opsplitsen in verschillende modules die verder in dit dossier belicht worden.

Geef commentaar
comments by Disqus