Wegwijs in de Autoverzekering Module mini-omnium

Module mini-omnium
Vergroot foto
Door: REDACTIE 25-01-2009

Deze verzekeringspolis is vrij door de bestuurder te onderschrijven en dekt de schade die geen gevolg is van een aanrijding met derden. Het betreft de aan het eigen voertuig geleden schade als gevolg van o.a. een inbraak of inbraakpoging, brand, storm, hagel, overstromingen, diverse natuurrampen, een aanrijding met dieren op de weg, glasbraak, enz.

Bij deze polis wordt vrijwel altijd een vrijstelling (franchise) opgenomen. Dat is een vastgesteld bedrag waarvoor de eigenaar zelf opdraait. Hoe hoger het bedrag voor de vrijstelling, hoe lager de verzekeringspremie. Vaak is de vrijstelling niet van toepassing bij glasbraak, maar dit is zeker geen algemene regel.

Dit is een type polis waarbij ‘maatwerk' heel gebruikelijk is. De verzekeringnemer moet dus goed nadenken over welke schade hij in welke omstandigheden wil laten verzekeren. Sommige maatschappijen bepalen ook bij wie de opgelopen schade moet hersteld worden (vb. samenwerkingsakkoorden met Carglass, carrosseriebedrijf,...).

De polis mini-omnium kan zowel voor nieuwe als tweedehands auto's onderschreven worden, maar de eigenaar moet goed nadenken over de kosten/baten-analyse. De verzekeringspolis mini-omnium kan voorzien in een vervangwagen - meestal met beperking tot een aantal dagen - en professionele bijstand (gespecificeerd als bv. 24u/24 en 7d/7). Afhankelijk van de maatschappij zijn ook voor deze polis halfjaarlijkse, trimesteriële of maandelijkse betalingsfaciliteiten mogelijk.

Geef commentaar
comments by Disqus