Legendarische Autofilms The Cannonball Run (1981)

The Cannonball Run (1981)
Bekijk 8 foto's
Door: BV 12-08-2010

Het succes van Gumball ging in Hollywood niet onopgemerkt voorbij. Er volgde zelfs een heuse filmgolf. De ene nog slechter dan de andere. Maar deze Cannonball Run uit 1981 was een uitzondering. Het scenario is dan wel - duidelijk - geïnspireerd op dat van The Gumball Rally (elders in dit dossier); het is zo mogelijk nog hilarischer!

God is our copilot? Where's he gonna sit?

Er werd dan ook grof geschut bovengehaald. De sterrencast bestond onder meer uit Burt Reynolds, Roger Moore (als zichzelf en met de ‘Bond' Aston Martin DB9), Farrah Fawcett (die voor acteerprestatie nog de prijs voor slechtste ondersteunende bijrol kreeg), Dean Martin (als een priester met een wel heel zware voet), Sammy Davis Jr (idem als Dean Martin), Jacky Chan (die aan het stuur van een wel héél geavanceerde Subaru de Japanse eer verdedigt) en Peter Fonda.

Om een reden die je halverwege de film alweer vergeet, looft een walgelijk rijke oliesjeik een prijs uit voor wie het eerst aan de andere kant van het land geraakt. En hij laat zichzelf in z'n Rolls-Royce natuurlijk ook niet onbetuigd. Tussendoor probeert hij nog een Amerikaans vliegdekschip te kopen (om met z'n C130's op te landen) en een bevallige dienster - ja, écht - aan z'n harem toe te voegen. Tussen start en finish wachten 10.000 getrainde politieagenten op hun kans op de karavaan te onderscheppen. Maar niet getreurd; geen enkele Amerikaanse staat geeft de doodstraf voor te snel rijden. Behalve Ohio misschien. Dat is altijd een twijfelgeval...

Geef commentaar
comments by Disqus