Navigatie Musiceren en navigeren

Musiceren en navigeren
Bekijk 4 foto's
Door: BV 01-05-2006
Dit is vandaag de oudste vorm van ‘upgraden’ met navigatie die ons door de ‘after market’ Ő dat is de accessoiremarkt Ő wordt voorgesteld. Het is een te overwegen stap voor wie bij het bestellen van zijn nieuwe wagen nog dacht zonder te kunnen, of voor wie een tweedehandswagen kocht en de behoefte voelt aan een elektronische copiloot, met een muzikale meerwaarde. Autoradio’s hebben een gestandaardiseerde behuizing Ő de zogeheten 1 DIN-behuizing Ő die tot voor kort in elke auto paste. Wanneer autoradio en navigatie ook nog eens samengaan, dan maakt dat de montage uiterst eenvoudig. In maart 1997 liet het Duitse Becker ons al kennis maken met een dergelijk combinatie. Het toestel was gebaseerd op een eigen software, die destijds al Ő lang voor we over DVD-ROM spraken Ő 18 Europese landen op één 12 cm schijfje verenigde. De Europese kaartinformatie werd verrijkt met toeristische en andere informatie. De gesproken instructies zijn voor een aantal talen beschikbaar met mannelijke of vrouwelijke stem. Er is zelfs keuze tussen Nederlands en Vlaams, maar uitsluitend met vrouwelijke stemij Het unieke principe Ő het was o.a. mogelijk om de CD-ROM met digitale kaartinformatie er na het berekenen van de route weer uit te halen, om een gewone audio-CD te kunnen beluisteren - werd door de jaren heen verder verbeterd en trok zelfs de aandacht van enkele concurrenten. Zo vinden we bij JVC, Pioneer en Sony 1-DIN navigatietoestellen die zijn opgebouwd rond de Becker-basis.

Blaupunkt volgde in 1999 met de TravelPilot RNS149, een 1-DIN autoradio met navigatie, die gebruik maakt van CD-ROM’s. Dat betekende dat voor elk land een aangepast schijfje moest gekocht worden. Vandaag biedt Blaupunkt met de TravelPilot E Freestyler de eenvoudigste en goedkoopste ‘alles-in-één’ oplossing aan. Het toestel combineert een uitstekende radio-ontvanger met een CD-speler, 4 x 50 W versterker en eenvoudig te bedienen navigatie voor de Benelux. De navigatiefuncties omvatten zoekmodus op postcode, 24 persoonlijke voorkeursbestemmingen, de keuze tussen de kortste, de snelste of de optimale route (een combinatie van de snelste en kortste reisroute). Gesproken aanwijzingen worden visueel ondersteund en actuele verkeersinformatie (TMC) wordt betrokken in het rekenproces. (Prijs: vanaf 499,- euro gesignaleerd)

De Becker 1-DIN oplossing wordt vandaag steeds vaker door automerken in hun accessoirepallet opgenomen. Zo biedt Ford zijn Fiesta en Focus tegen amper 899 euro (excl. montage) aan met een ‘Becker Indianapolis’. Voor 1399 euro (excl. montage) wordt dat een ‘Becker Traffic Pro Bluetooth’, die tevens veilig handenvrij telefoneren in de auto toelaat. Een niet te missen kans. Een model met unieke eigenschappen is de Becker Cascade, dat overschakelt naar het gebruik van een CF-geheugenkaart als drager voor de benodigde digitale grensoverschrijdende kaartinformatie. De 2 GB CompactFlash geheugenkaart kan routebegeleiding bieden voor liefst 32 Europese landen, dankzij voorgeïnstalleerde Navtech-software van de nieuwste generatie. Het gebruik van een CF-geheugenkaart biedt snellere toegangstijden tot de opgeslagen informatie, zodat het ingeven van een bestemming en het berekenen van de route sneller verlopen. Bovendien bevat de geheugenkaart meer dan 700,000 ‘points of interest’, maar wie daar niet genoeg aan heeft, kan nog meer specifieke toeristische informatie inladen via de CD-ROM’s van ‘Via Michelin’ of ‘Merian Autoscout’. Het interne geheugen bedraagt 64 MB, zodat een brede omgeving rondom de berekende route bewaard blijft, terwijl men de CF-kaart of CD-ROM verwijdert, om ze te ruilen voor een kaart met MP3-muziekjes of een CD (audio-CD of CD-ROM met MP3-bestanden). Het radiodisplay kreeg nieuwe, kleurrijke grafische afbeeldingmogelijkheden om ook complexe verkeerssituatie duidelijker zichtbaar te maken. Nieuw is ook dat de lokale snelheidsbeperkingen (vaste borden langs de weg) in het display verschijnen. De RDS-tuner ontvangt vanzelfsprekend TMC-berichten, die in het rekenproces voor de te volgen route worden betrokken. De Becker ‘Cascade’ biedt stembesturing (in 6 talen, waaronder Nederlands en Frans) en een Bluetooth-interface voor het veilig samenwerken met een zaktelefoon. (Prijs: 1399 euro)

Naast de eenvoudige toestellen die al het nodige concentreren binnen de gestandaardiseerde 1-DIN afmetingen en de routebegeleiding verzekeren met richtingspijlen en spraak, zijn er de meer gesofisticeerde systemen met uitklappend beeldscherm, waarop dan de kaart en nog meer visuele hulp verschijnt. In dat laatste geval moet men meestal rekening houden met de afzonderlijke montage van een navigatie-unit, de (audio)versterker of de tuner. Informeer dus best vooraf, of de inbouw van het geprefereerde systeem wel praktisch haalbaar is in de wagen die je bezit. Het gebruik van een DVD met volledig Europees dekkende kaartinformatie is vandaag algemeen geworden. De via de software geboden extra’s kunnen sterk verschillen van merk tot merk en compatibiliteit tussen hard- en software is al helemaal een utopie.

Bij Pioneer is er heel wat keuze als het over oplossingen met monitor gaat. Het belangrijkste is echter dat Pioneer alles omvattende systemen aanbiedt, die binnen de normale inbouwschacht voor de radio passen. Zo is er de AVIC-X1R met Europese kaart voor 21 landen (6,6 miljoen kilometer wegen, 1,65 miljoen bestemmingen.), gemotoriseerd aanraakbeeldscherm, FM-tuner, multiformaat DVD-speler, audioversterker en zelfs DVD-video-entertainment voor de achterpassagiers. ‘AVIC’ staat voor Audio-Video-Information-Communication en dat is hier niets teveel gezegd. Het aanraakbeeldscherm klapt uit het toestel zodra het contact wordt aangezet en bevordert het gebruiksgemak, omdat het visuele menu de gebruiker snel bij de gezochte functies brengt. Om het aflezen van het scherm te verbeteren, is er een automatische dimfunctie ingebouwd, waarmee de helderheid en contrast worden aangepast aan het omgevingslicht. De Europese DVD bevat zowat alle huisnummers voor de Benelux en meer dan 70% van de Europese huisnummers. Bovendien is het mogelijk om een stadskaart (met grondplannen van gebouwen) te tonen voor 31 belangrijke steden (waaronder Antwerpen, Brussel, Amsterdam en Rotterdam). Erg handig is dat de berekende routebegeleiding wordt opgeslagen in een intern geheugen, zodat de navigatie-DVD kan worden uitgenomen om naar een muziek-CD te luisteren. Zelfs wanneer men de originele route verlaat, blijft het systeem in staat om een herberekening van de route uit te voeren. De interessante ‘Dual Zone’-functie laat toe om simultaan met de routebegeleiding radio te luisteren, terwijl de passagiers op de achterbank van een DVD-film genieten (mits het toevoegen van extra beeldschermen). (Prijs: gevonden vanaf 1599 euro)

Heel recent verbeterde Pioneer dit aanbod met de AVIC-X1BT, die Bluetooth integreert voor het draadloos koppelen met een zaktelefoon, zodat men meteen over een veilige handenvrij carkit beschikt en ook nog het volledige iPod® menu op zijn aanraakscherm ziet verschijnen. Zo wordt de bediening van alle muziek- en videobronnen gecentraliseerd op het display. (Prijs: 1999 € incl. DVD voor Europa) Andere merken die navigatiesystemen met groot beeldscherm voor de kaart commercialiseren, zijn Alpine, Blaupunkt, Kenwood, en VDO Dayton.

Geef commentaar
comments by Disqus