Autosalon Brussel 2005 Nissan

Nissan
Bekijk 4 foto's
Door: REDACTIE 26-12-2004
Nissan ontvangt het grote publiek in Paleis 6 van het tentoonstellingspark. Het Japanse merk stelt er een prototype en niet minder dan drie Belgische premières voor.

De Tone toont aan hoe het merk een kleine, toekomstige monovolume ziet. Het tentoongestelde model is nog een prototype, maar de serieproductie die in 2006 zou moeten aanvangen in het Britse Sunderland is reeds bevestigd. Nissan belooft bij monde van de Tone alvast een ruim interieur met plaats voor vijf inzittenden (dankzij een wielbasis van 2,6m), maximale flexibiliteit en avant-gardistisch design. Ondanks een hoogte van 1,54m heeft hij een voldoende laag zwaartepunt om de auto een sportief rijkarakter mee te geven, aldus nog Nissan.

De Nissan Murano is al een tijdje aan de overkant van de Atlantische Oceaan te koop, maar de opvallende en succesvolle SUV komt nu ook naar Europa. Onder de kap huist de 3,5l zescilinder in V-vorm uit de 350Z. Die krachtbron krijgt in de Murano niet de volle 280pk, maar moet het stellen met 234pk. Het maximaal koppel bedraagt 318Nm. Het vermogen wordt naar de vier wielen geleid via een ultramoderne CVT-automaat van Nederlands fabrikaat. Het is de eerste traploze automaat die wordt gebruik in combinatie met een permanente aandrijving op vier wielen. Dankzij de opvallende eivorm van het koetswerk biedt de Murano ook bovengemiddeld veel ruimte voor de vijf mogelijke inzittenden. Aan het model hangt een prijskaartje van € 44.500. Daarvoor krijg je steeds een geluidssysteem van Bose, het sleutelloze toegangssysteem van Nissan, een navigatiesysteem en achteruitrijcamera.

De Pathfinder is de tweede Belgische première van de constructeur. Deze terreinwagen zal de Terrano aflossen, maar verschilt een beetje van roeping. Nissan mikt ermee op actieve mensen die hun zin voor avontuur combineren met een druk beroepsleven. Het model zal in maart debuteren bij de dealers, maar hij viert tijdens het salon al zijn verkoopdebuut. De voornaamste technische eigenschappen, zoals de permanente vierwielaandrijving, zijn afkomstig van de X-Trail. De Pathfinder beschikt echter over een lage versnellingsbakverhouding. Een typische 4x4 is het niet, gezien het interieur veeleer aanleunt bij dat van een familiewagen. Onder de kap zit een 174pk sterke nieuw ontwikkelde 2,5l common-rail turbodieselmotor. Die beschikt over een 403Nm koppel. De motor wordt gekoppeld aan een manuele zesbak of een vijftrapsautomaat.

De derde Belgische première is de dakloze uitvoering van de 350Z. Deze enthousiast onthaalde sportwagen is voortaan - vanaf € 42.200 - te koop met een softtop die desgewenst in 20 seconden onder de cover verdwijnt. Het koetswerk zou dankzij extra verstevigingen en het verplaatsen van een aantal dragers nauwelijks minder stijf zijn dan dat van de Coupé. Onder de kap zit nog steeds de 3,5l V6 met 280pk. Het interieur werd grotendeels behouden. De Roadster is dus net als de Coupé voorzien van twee verschillende stoelen; een bestuurdersstoel met extra zijdelingse steun en een passagierszetel die vooral op comfort gericht is.

Geef commentaar
comments by Disqus