In Car Entertainment Navigatie - Nieuwe trends

Navigatie - Nieuwe trends
Bekijk 2 foto's
Door: REDACTIE 05-07-2007

Als tussenoplossing voor wie twijfelt tussen een af fabriek geïntegreerd navigatiesysteem en een draagbare padvinder (PND) verschijnt nu plots een aanbod toestellen in dubbel-DIN-inbouwformaat voor ‘in-dash'-montage. Het dubbel-DIN-inbouwformaat komt heel frequent voor bij o.a. Audi A4, VW (Polo, Golf, Touran, Jetta, Passat, EOS, Touareg, Caddy...), Mercedes-Benz (A-, B-Klasse), Saab 9-3, Opel Antara, Kia Picanto, Seat (Ibiza, Leon, Altea), Toyota RAV4 en andere. Deze toestellen hebben alle voordelen van een eerste uitrusting product (automerk), zoals een groot schermformaat, stevige inbouw, het gebruik van een al dan niet externe GPS-antenne met betere ontvangstprestaties, terwijl ze tevens heel wat muzikaal plezier aanbieden. Pioneer kwam als eerste op de proppen met deze oplossing en heeft momenteel zelfs verschillende modellen in de catalogus: de AVIC-D3BT (1499 €) met software op DVD voor 26 Europese landen en 6,1" beeldscherm, of de AVIC-HD3BT (2399 €) met 7" scherm en 30GB harde schijf. Beiden beschikken over een ingebouwde 4 x 50 W versterker, radio-ontvanger (RDS - TMC), Bluetooth-connectiviteit voor handenvrij bellen met een compatibele GSM en de mogelijkheid om simultaan navigatie- en entertainmentfuncties te genieten. Het model met harde schijf biedt zelfs spraakbesturing, ‘dual zone' regeling (voor/achter), een AV-ingang en uitgang voor video-entertainment achterin.

Extra, optionele mogelijkheden, zijn het aansluiten van een achteruitrijcamera, bediening van een iPod via het aanraakscherm, een aansluiting voor een externe muziekspeler (MP3) of de koppeling van een CD-wisselaar.

Vergeten we ook niet te vermelden dat Pioneer een 1-DIN model met uitzwaaiend 6,5" aanraakscherm in de handel heeft, de AVIC-X1BT (1999 €). Kenwood laat na een periode van stilte opnieuw van zich horen met de DNX-7200 (1499 €), een model dat eveneens voor het dubbel-DIN-formaat opteert. Het biedt een motorisch richtbaar 6,95" groot kleurendisplay. Kenwood deed beroep op de ervaring van Garmin voor wat de navigatiewerking betreft. Muziekliefhebbers zullen zich verblijden over een USB-aansluiting voor iPod of andere portable muziekspeler, een lijningang (cinch), 4 x 50 W ingebouwd versterkervermogen, maar ook 3 lijnuitgangen (front, rear, sub) voor het koppelen van nog krachtiger, externe versterkers. Kenwood voorziet standaard een ‘dual zone' regeling zodat men voorin geleid kan worden door de navigatie, terwijl men achterin een video geniet. Optioneel is een Tv-ontvanger leverbaar, een Bluetooth-adapterkit en een wisselaar voor 10 CD's.

Geef commentaar
comments by Disqus