Toyota legt 10 modelnamen uit

Modelnamen, vaak schuilt er een betekenis achter. Maar die ligt niet altijd voor de hand. Toyota liet daarom een lijst verspreiden waarop 10 typeaanduidingen van het merk worden uitgelegd. Auto55.be zet ze voor je op een rijtje.

Auris

Auris is de naam van een Franse gemeente en de wetenschappelijke term voor ons gehoororgaan. Toyota leidde het af van het Latijnse 'aurum', wat goud betekent. De modelnaam is ook geïnspireerd op het woord aura. Een auto met een "gouden aura" dus. De stijlstudie van de Auris werd in 2006 dan ook voorgesteld met een koetswerkkleur waar onder meer juweliers dol op zijn.

Avensis

Avensis komt van het Franse werkwoord 'avancer', wat vooruitgaan betekent. Hoeft meer uitleg nog?

Camry

Camry is afgeleid van 'kanmuri', het Japanse woord voor kroon. Het is dan ook een echte topper binnen het gamma.

Celica

Celica is afgeleid van 'celestial', het Spaanse woord voor hemels. Dat moest duiden op de soepele aandrijflijn en lineaire krachtontwikkeling waarmee het model gezegend was.

Corolla

Corolla is een verzameling van blaadjes rond het centrale gedeelte van een bloem. De naam moest verwijzen naar het beeld van een knap getekende familiewagen. Al ooit een mooie Corolla tegengekomen?

Corona

Corona is de buitenste gaslaag rond de zon. Die wordt bij een volledige zonsverduistering zichtbaar. De gelijknamige Toyota zou z'n naam eraan danken vanwege zijn betrouwbaarheid. Het figuurlijke licht aan het eind van de tunnel, zeg maar, en dit voor eigenaars van minder betrouwbare Europese modellen. We spreken 1965, voor alle duidelijkheid.

Previa

De enige MPV uit dit lijstje en ook de enige met een benaming met wortels in Italië. Previa is een afgeleide van 'previdenza', wat vooruitziendheid betekent. De Previa was 's werelds eerste monovolume met een in het midden gemonteerde krachtbron om optimaal van de interieurruimte gebruik te maken.

Prius

Prius komt van het Latijnse 'prior'. Het zou verwijzen naar het feit dat de Prius de allereerste in massa geproduceerde hybride is. De eerste dateert al van 1997.

Supra

Ook Supra komt uit het Latijn en betekent 'hogerop'. Toyota wilde ermee aantonen dat de sportwagen beter was dan zijn rivalen, zoals de Porsche 911.

Yaris

Yaris is een samenraapsel van 'Charis' (in de Griekse mythologie synoniem voor schoonheid en elegantie) en 'Ya' (het Duitse woord voor 'ja' en de gehoopte reactie van de Europeanen op de vormgeving van het model). Meer kwam er blijkbaar niet bij kijken.

Geef commentaar
comments by Disqus