Audi SQ5 Sportback is snelle diesel

Vergroot foto
Door: BV 29-01-2021

De Audi SQ5 Sportback heeft nu dezelfde dieselmotor als de SQ5 (zonder Sportback). Wie had dat zien aankomen?

Snelle SUV op diesel

In Ingolstadt verkopen ze je graag een snelle SUV, maar omdat Europa een soort van Spaanse Inquisitie voor CO2-uitstoot blijkt te zijn, maakte Audi daar niet eens zo lang geleden plots diesels van. Die persen toch wat meer vermogen uit elke gram uitstoot.
In het geval van de SQ5 - en nu ook deze Sportback - is het een drieliter V6 met 336pk en 700Nm. De trekkracht bleef hetzelfde als vorig jaar, maar in de paardenstal mankeren enkele hengsten. Die werden geruild voor de (inmiddels verplichte) volwaardige Euro 6d-emissiekwalificatie van de motor.

Minder snel is ook nog snel

De snelste Q5 Sportback van allemaal stoomt vanzelfsprekend door tot de begrenzer bij 250km/u de teugels strak trekt, maar hij sprint ook naar 100km/u in 5,1 seconden. Wie die ’S’ niet per sé hebben moet, geeft in het gamma ook maar 6 tienden prijs, want de SQ5 50 TDI haspelt die oefening af in vijf-punt-zeven-tellen. Net als de SQ5 heeft die versie standaard 48V mild-hybrid ondersteuning, quattro vierwielaandrijving en een 7-traps DSG-automaat, maar rolt niet standaard op 20-duimers (of optionele 21-duims-velgen).

Klein beetje frisser

Verder kopieert de SQ5 Sportback van het nieuwe modeljaar getrouw de aanpassingen die het model met meer verticale kofferklep eerder onderging. Daarbij zitten onder meer nieuwe lichtunits en wat agressiever ogende bumpers.

Geef commentaar
comments by Disqus