Was je auto als een pro 1. Inleiding

Vergroot foto
Door: BV 05-08-2013

Je zou het misschien niet meteen vermoeden, maar het edele ritueel dat het wassen van een auto voor de echte liefhebber toch wel is, vertoont vele parallellen met het correct bakken van een portie friet. Niet dat je geliefde vierwieler hoort te baden in een rijkelijke hoeveelheid vet en er een branddeken in de buurt moet liggen voor wanneer het écht mis gaat. Nee, we hebben het over het proces zelf, en de vele wegen die leiden naar een lekker bord vol goudgele, knapperige lekkernijen. Of je nu in zeven haasten een zak diepvriesfriet in de ketel dropt, of anderzijds zorgvuldig met de hand geselecteerde, kundig geschilde en precies gesneden aardappelen voorbakt volgens een beproefd en minutieus gerespecteerd procédé: het resultaat mag voor de toevallige passant visueel misschien krak hetzelfde lijken, doch fijnproevers weten wel beter. Net zoals je ons niet zult horen ontkennen dat een enkeltje wasstraat eveneens een fris gewassen koetswerk oplevert zonder moeite van jouw kant, verhoudt zo'n snelle ingreep zich tot een manuele wasbeurt volgens de regels van de kunst, als een fysieke foltering tot een welness-sessie. En wij leggen je in dit dossier haarfijn uit waarom dat zo is.

Ons dossier is opgebouwd uit drie delen, met een samenvatting van hoe je de frequente wasbeurt best aanpakt onderaan de overzichtspagina (Frequent: samenvatting).

Deel 1 van het dossier, getiteld de "Basis", behandelt enkele algemene principes en beginselen van het manueel wassen van de buitenkant van je auto. We hebben het in dit deel onder meer over algemene tips, benodigde materialen, geschikte locaties en andere variabelen die het resultaat kunnen beïnvloeden. In Deel 2, getiteld "frequent", gaan we stap voor stap na hoe de normale en regelmatige wasbeurt is opgebouwd in de tijd. Geen enkele van deze stappen is in principe facultatief, wat wil zeggen dat je best het hele deel volledig doorneemt vooraleer in de praktijk aan de slag te gaan.

Het derde en laatste deel draagt de titel "grondig"; hierin bespreken we een aantal optionele stappen die het resultaat naar een hoger niveau kunnen tillen, bescherming bieden en zo meer. In dit deel vind je eveneens uitleg over waxen, interieurreiniging en alle aspecten die bij een groot onderhoud komen kijken.

Geef commentaar
comments by Disqus