Pacific Highway Inleiding

Vergroot foto
Door: BV 12-12-2014

Van z’n Noordelijkste tot z’n meest Zuidelijke punt spant de Californische Highway One 1055km. Daartussen zitten enkele van de meest adembenemende uitzichten waaraan asfalt raakt. Een plaats die deze ook Pacific Coast Highway (of PCH) gedoopte route steevast een plaats oplevert in lijstjes met de mooiste wegen ter wereld. En bovendien kruist ze in Santa Monica met de overbekende pier van de legendarische Route 66. Die reden we in een eerdere USA-reportage al van in Chicago tot aan het gaatje (alle informatie vind je hier), waardoor de PCH er letterlijk naadloos bij aansluit. We ruilen er onze oer-Amerikaanse Ford Mustang in voor rollend materieel dat zich allerbest voelt in de trendy, zonovergoten metropool Los Angeles: een Jaguar F-Type. De tweezitter voelt zich daar zo in z’n sas dat Jaguar er het Autosalon koos voor de wereldpremière van de Coupé.

Van Orange County naar Legget

De PCH spant van Orange County ten Zuiden van Los Angeles tot Legget ten Noorden van San Fransisco. Wij beperken ons tot het meest idyllische stuk tussen beide overbekende steden aan de westkust. 730km, en dus het gros van de totale route, die we voor het gemak zullen onderverdelen in 5 hoofdstukken.

Pas één naam in 1964

Het eerste deel van de Pacific Coast Highway was af in 1934. Het loopt langs Big Sur, aan de rand van het Los Padres National Forest en is nog steeds het meest indrukwekkende stuk. Andere delen werden de daaropvolgende jaren toegevoegd, telkens met een eigen naam. Het is pas in 1964 dat federale wetgeving ervoor zorgde dat de verschillende etappes bekend werden onder één enkele naam.

Vooral toeristische route

Oorspronkelijk was de PCH of California Highway 1 een vitale verkeersas tussen San Fransisco en Los Angeles, maar door z’n bochtige karakter en relatief grote niveauverschillen was er al snel nood aan wegen die in staat waren om meer verkeer te verzetten. Daarom ligt iets verder landinwaarts de ‘101’ die onder meer in de regio van Ventura en Santa Barbara gelijk loopt met de ‘1’. Vervolgens werd de Highway 5 gebouwd die zo’n 100km landinwaarts de meest efficiënte autoverbinding tussen beide grootsteden vormt. De PCH wordt nu hoofdzakelijk gebruikt door chauffeurs die van auto en omgeving willen genieten.

Geef commentaar
comments by Disqus