Supercar-power in een hatchback: AMG van CLA en A-Klasse

Bekijk 21 foto's
Door: BV 04-07-2019

Mercedes heeft zoals aangekondigd het doek van de nieuwe A 45 en CLA 45 AMG-modellen getrokken op het Goodwood Festival of Speed. De krachtigste versies breken door de 400pk-grens.

De krachtigste tweeliter ter wereld

Onder de kap zit een 2-liter benzinemotor. De krachtigste centrale ooit in z'n categorie, die grondig werd doorontwikkeld. Je kan bijna van een nieuwe motor spreken. Hij komt er net als bij de vorige uitvoering in twee versies. Een ‘normale’ met 387pk en 480Nm en een ’S’ die z’n vermogen naar 421pk ziet stijgen en ook nog een lepel extra trekkracht serveert.

Het basismodel kan naar 100km/u in precies 4 seconden, terwijl de S één tiende vlotter is. En de CLA is telkens weer één tiende trager. Volg je nog? De versies zonder S behouden de snelheidsbegrenzer op 250, maar mét S wordt dat nog eens met 20km/u opgetrokken. En dan is er natuurlijk nog de fameuze drift-knop, waarmee om evidente redenen de voorwielen worden losgekoppeld.

Variabele vierwielaandrijving

Ongeacht welke versie je kiest: geheel variabele vierwielaandrijving en een achttrapsautomaat maken integraal deel uit van de aandrijflijn. In het achterste differentieel zitten twee elektronisch gestuurde koppelingen waarmee de hoeveelheid aandrijfkracht per achterwiel erg nauwkeurig bepaald kan worden. Dat effect wordt uitgebuit om de auto sneller van richting te doen veranderen. Tenslotte werd ook het onderstel stijver gemaakt - onder meer door verstevigingsbeugels onder de motor te monteren.

Vanzelfsprekend worden de snelle compacte Mercedessen deskundig uitgedost. Aan de buitenkant om aan de buitenwereld duidelijk te maken dat er meer spiermassa aanwezig is. En aan de binnenkant om je het idee te geven dat je met wat speciaals onderweg bent. En om je beter op je plaats te houden in je zetel, dat ook.

Naar verwachting start Mercedes nog dit jaar met de verkoop van de aangekondigde modellen.

Geef commentaar
comments by Disqus