Google maakt zelfrijdende auto's roekelozer

Vergroot foto
Door: BV 30-09-2015

Google geeft z’n zelfrijdende auto’s een flinke software-update. De reden? Ze zijn te voorzichtig.

Altijd maar remmen

De zelfrijdende technologie van Google gaat met rasse schreden vooruit. Tenminste, dat zegt het bedrijf. Maar uit recente tests met vertegenwoordigers van de media, bleken nog een heel aantal gebreken. Eén van de grootste was de neiging van de zelfrijdende auto om op onlogische momenten hard in de remmen te gaan. Dat deed het steevast als het een mogelijk gevaar opmerkte, maar op een manier die als onnatuurlijk wordt aanschouwd. Googles oplossing? Ze maken de zelfrijdende auto minder voorzichtig.

14 van 16 ongelukken waren aanrijdingen achteraan

Google zegt fier dat z’n zelfrijdende auto’s gemiddeld slechts om de 150.000km bij een ongeluk betrokken zijn. Maar een goede chauffeur rijdt nog steeds veel minder brokken. De elektronicagigant specifieert nu dat in 14 van de 16 geregistreerde aanrijdingen een andere bestuurder achterop de auto van Google knalde. Maar het bedrijf ontkent wel resoluut dat dat komt omdat hun zelfrijdende auto op een onlogisch moment op de rem ging staan.

Communicatie

De Google Car leert nu ook om te communiceren met z’n gedrag. Zachtjes vooruit rijden op een kruispunt als er de intentie is om het over te steken bijvoorbeeld. Voorheen bleven ze onbeweeglijk stil staan en dat leidde nogal wat medeweggebruikers ertoe te denken dat ze zouden blijven staan. Tegelijk leren de zelfrijdende voertuigen om bochten op een meer natuurlijke, ‘menselijke’ manier te nemen. De auto’s van Google kozen voorheen een lijn die hun scanners meer tijd gaf om obstakels te herkennen, maar andere weggebruikers wisten vaak niet wat ze daarvan moesten maken, met onveilige gevolgen.

Geef commentaar
comments by Disqus