Nieuw 3D-scherm is waar auto-ontwerpers op zaten te wachten

Bekijk 10 foto's
Door: BV 27-09-2018

Designers steken concept cars graag propvol beeldschermen. Dingen die convex of concaaf zijn en waar je met je vingers aan kan zitten. Vrijheden die de pen zich permitteert, maar die door de technologie nog niet gevolgd werden. Tot nu. Want het Finse bedrijf Canatu, dat samenwerkt met technologie- en grondstoffengigant Continental AG, heeft een nieuw display op de ontwikkelingstafel liggen.

Alles-in-één

De vormgeving van het scherm kan driedimensionaal zijn. Complex 3D, zelfs, zodat ook richels, lijnen, bollingen en hoeken ingewerkt kunnen worden. En bovendien is het dan ook nog aanraakgevoelig, registreert het druk en kan het haptische feedback geven. Niet moeilijk dat de Finnen in hun nopjes zijn met de doorbraak. Canatu kon al deze eigenschappen inwerken in een rekbare film, die de basis vormt voor het slimme 3D-opppervlak.

Schermen overal!

Designers kunnen nu beginnen dromen van minuscule 3D-aandraakgevoelige schermen die gebruikt kunnen worden om spiegels, zetels en stuurinstellingen te verstellen, en grote displays die de vorm van hele dashboardpanelen aannemen. Misschien zijn de sierlijsten binnenkort wel programmeerbare displays. En dat terwijl een knopje ook perfect werkt.

Geef commentaar
comments by Disqus