Dit is de nieuwe Mercedes B-Klasse

Bekijk 44 foto's
Door: BV 02-10-2018

Er werd zuur gekeken bij de Mercedes toen de verkoopcijfers van de 2-Serie Active Tourer binnenliepen. Want in München hadden ze hun compacte voorwielaangedreven monovolume schaamteloos tegen de B-Klasse gezet. Hooguit enkele millimeters scheelden de maten. En de hippe, dynamische (van image tenminste) uitdager van BMW deed het beter dan de gevestigde waarde uit Stuttgart. Dat hij er net zo uitzag als de Kia Carens, daar maalde schijnbaar niemand om. De nieuwe B-Klasse trekt daar lessen uit.

Dynamischer uiterlijk

De nieuwe generatie van het model behoudt weliswaar z’n monovolumekoetswerk, maar gaat op zoek naar meer gespierde proporties. Een lagere daklijn, gespierde lijnen over de flanken, kortere overhangen… Het moet allemaal meer sportiviteit uitstralen, zonder de functionele aspecten uit het oog te verliezen. Of de technische - want de B-Klasse pakt uit met de beste luchtweerstand uit z’n segment.

Zoals de A-Klasse, maar handiger

Binnenin zit je 9cm hoger dan in de nieuwste Mercedes A-Klasse, waar het gros van de componenten mee gedeeld wordt. Smallere dakstijlen moeten een betere zichtbaarheid rondom garanderen. Dat is cruciaal voor het vertrouwen van de bestuurder. De voetafdruk van de auto werd groter, de wielbasis 3cm langer, en resulteert in meer plaats voor ellebogen vooraan en hoofd- en beenruimte achteraan. In de koffer past voortaan 455l en met de achterstoelen neergeklapt kan je daar 1.540l van maken. Mercedes geeft nog geen details over de uitrusting, maar het laat wel weten dat multicontourzetels met verwarmings- en ventilatiefuncties leverbaar zullen zijn. Optioneel, nemen we aan. Dat om aan te stippen dat zelfs de B-Klasse profiteert van innovaties op het vlaggenschip van het merk - de S-Klasse.

Onder de kap

De B wordt meteen geleverd met drie verschillende dieselcentrales. De 1.5l dCi is er nog steeds - die heeft 115pk en 260Nm. Er zijn ook twee tweeliters die naar keuze 150 of 190pk rijk zijn. Daarnaast zijn er twee benzinemotoren: altijd 1,33l groot, maar met naar keuze (of budget) 136 of 163pk. Andere motoren zullen volgen.

De verkoop van de nieuwe B-Klasse begint op 3 december van dit jaar. De eerste leveringen vangen twee maanden later aan.

Geef commentaar
comments by Disqus