Dacia Sandero is de best verkochte auto van Europa

Vergroot foto
Door: BV 31-08-2021

Aan de kop van de Europese verkoopstabellen werd steevast een robbertje uitgevochten tussen de Volkswagen Golf en de Renault Clio. Meestal wint de Golf. Maar die twee modellen hebben te lijden onder recente neerwaartse trends. Uit de verkoopscijfers van de maand juli komt dan ook een opvallende winnaar naar voren.

Europese autoverkoop krijgt klappen

In juli werden in Europa 967.830 nieuwe auto’s verkocht. Dat is een fikse daling van 24 die een stijlbreuk vormt met het tweede kwartaal van dit jaar, dat steevast een verbetering liet zien ten aanzien van het door corona geteisterde jaar 2020. Toen werden er in juli toch nog 1,27 miljoen nieuwe auto’s geleverd. Een jaar eerder waren dat er nog 1,32 miljoen.

De populairste van allemaal

Heel wat gevestigde waarden krijgen in de cijfers van analysbureau Jato Dynamics een flinke knauw. De Volkswagen Golf, die nochtans recent een generatiewissel onderging, verloor 37 procent. De Renault Clio is zelfs niet meer in de Top 10 terug te vinden. Die wordt voortaan aangevoerd door de Dacia Sandero. Het is voor het eerst sinds de marktintroductie van het model in 2008 dat het de verkoopstabellen kan aanvoeren. De auto bleek eerder wel al het populairst onder particuliere kopers.

Nieuwe Dacia Sandero

De Dacia Sandero die aanvankelijk op de Europese markt werd geïntroduceerd, was eigenlijk een Latijns-Amerikaanse Renault. Bij een eerste generatiewissel werd het model technisch gelijkgeschakeld met de Dacia Logan van dat moment. Die stoelde op beproefde (volgens sommigen verouderde) Renault-mechaniek. De jongste generatie van het model, die dit jaar werd geïntroduceerd, maakt evenwel gebruik van de jongste onderstel- en aandrijfevoluties van de Renault-Nissan-alliantie.

Wereldwijd tekort aan halfgeleiders

De cijfers worden fors vertekend door de leveringsproblemen waar de sector momenteel mee kampt. Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders zorgt ervoor dat verschillende modellen moeilijk of niet leverbaar zijn. Voor heel wat nieuwe auto’s zijn de levertermijnen langer geworden. Dat weegt op de resultaten.

Geef commentaar
comments by Disqus