175 vergeten klassiekers ontdekt in Londens magazijn

Vergroot foto
Door: BV 02-09-2021

Weinig zaken doen (letterlijk) zoveel stof opwaaien in oldtimermiddens als een goede schuurvondst. De afgelopen jaren zijn er een paar uitzonderlijke pareltjes ontwaard. Zeldzame klassiekers die verloren gewaand werden. De tijd van de grote vondsten zou snel over zijn. En toch zijn er ten Noorden van Londen net 175 klassiekers boven water gekomen die in de sector niet bekend waren. Het is niet eens de grootste vondst van de afgelopen 10 jaar. In 2016 werden in een Deens magazijn 200 splinternieuwe auto's uit de jaren tachtig ontdekt. Vorig jaar bleek een Amerikaan in New York al drie decennia lang exotische sportwagens te hamsteren. Meer dan 300 al. Een jaar eerder werden 250 oldtimers ontdekt in de schuur van een overleden landbouwer. In 2014 werden in Frankrijk 60 klassiekers ontwaard. Minder dan in de andere voorbeelden, maar dat maakte deze verzameling meer dan goed door enkele ronduit exotische exemplaren te bevatten. Daar werd toen voor miljoenen aan Bugatti, Hispano-Suiza, Talbot-Lago, Panhard-Levassor, Maserati, Ferrari, Delahaye, Delage, Facel Vega... ontdekt.

Bijna 200 auto's gewoon geparkeerd in magazijn

De auto’s stonden jaren in een magazijn ten noorden van Londen en maken deel uit van een privécollectie. Z’n eigenaar zette ze weg, maar hing z’n verzameling schijnbaar niet aan de grote klok. De auto’s reden jaren geleden allemaal op eigen kracht de opslagplaats in, maar hoeveel er nu van aan de praat te krijgen zijn, is niet duidelijk.

De verzameling valt vooral op door z’n omvang. Grote ontdekkingen zitten er niet bij. Ze bestaat vooral uit behoorlijk normale voertuigen van decennia geleden. Die zijn niet altijd even waardevol. Toch kunnen ze erg zeldzaam zijn. Niet zelden zijn het normale auto’s die decennia later onvindbaar zijn. Wat al meteen speciaal was, toen het nieuw was, heeft meer overlevingskansen.

Niet speciaal, maar toch speciaal genoeg

Er zijn niettemin enkele uitschieters. De verzamelaar, waarvan de identiteit onbekend is, vergaarde aardig wat Mercedessen en Land Rovers, naast een Porsche 911 uit 1973 en een BMW die twee jaar jonger is, een handvol VW Kevers en ook wat busjes van dat merk die inmiddels best wat waard zijn.

De collectie wordt nu te koop aangeboden, via London Barn Finds. De totale waarde wordt toch maar mooi geschat op meer dan een miljoen pond.

Geef commentaar
comments by Disqus