Volkswagen Jetta haalt 338km/u

Bekijk 16 foto's
Door: BV 20-09-2018

Een beetje later dan gepland (wegens een technisch probleem - zie hier), rolde Volkswagen met een speciaal ontwikkelde Jetta over de zoutvlakten van de Amerikaanse staat Utah. Het bedrijf was op zoek naar een nieuw snelheidsrecord in de tweeliterklasse. En met een gemeten snelheid van 338,15km/u haalde hij dat ook binnen.

Tweeliterklasse

Natuurlijk heeft de Jetta weinig meer gemeen met de huis-tuin-en-keuken-versie. De tweelitermotor is vanzelfsprekend ernstig onder handen genomen. Behalve blok is er niet veel dat nog origineel is. Onder meer de drijfstangen, zuigers, kleppen, nokkenassen, turbo en uitlaatlijn waren vervangen. Tijdens een vermogensmeting kwam de centrale uit op meer dan 600pk. De transmissie, de eerdere oorzaak voor de problemen.

De Jetta werd ook aerodynamisch flink onder handen genomen. Dat resulteerde in een weerstandscoëfficiënt van slechts 0,27, terwijl remparachutes bij het vertragen dan weer zo veel mogelijk hun best deden om lucht te vangen.

Er zit meer in

Het vorige snelheidsrecord voor de tweeliterklasse stond op 335,49km/u. Volkswagen is ervan overtuigt dat er nog meer. Potentieel in de auto zit, maar het zegt niet of het zal proberen het record nog scherper te stellen.

Geef commentaar
comments by Disqus