​Onderhoud en reparatie: dit kan je evengoed zelf. Lampjes vervangen

Vergroot foto
Door: BV 15-11-2015

Herstellingen aan moderne auto's zijn omwille van de complexe techniek meestal heikel. Toch hoeven die computers op wielen niet voor de minste kleinigheid naar de (vaak dure) garage. Daarom verklaren we zeven zondagen een klus die je ook als leek makkelijk zelf kan uitvoeren. Sinds vorige week kan je snel en efficiënt banden wisselen, vandaag is het lampjestijd.

Hoe?

Zelfs voor wie twee linker handen heeft, is een lampenwissel een simpele aangelegenheid? Ja en neen. Legendarisch is de Audi A2 waarbij de volledige motorkap verwijderd moest worden om de weg naar de gloeilampen vrij te maken.

Bij de nieuwere auto's gaat het gelukkig meestal eenvoudiger. Hoe dat dan precies functioneert, hangt van auto tot auto af en staat in de gebruiksaanwijzing beschreven. Vaak volstaat het om eenvoudigweg de defecte gloeilamp uit de fitting te nemen en door een nieuwe te vervangen. Soms moet het volledige licht gedemonteerd worden, wat evenwel vaak als voordeel heeft dat alles erg overzichtelijk is en er niet geprutst hoeft te worden.

In sommige gevallen leidt de weg naar de lamp door de wielkast. Dat klinkt gecompliceerder dan het daadwerkelijk is. Voorzichtigheid is wel geboden. Onderdelen zijn vaak erg fragiel en scherpe kantjes verhogen het risico op snijwonden.

Opgelet! Xenonlampen moeten vanwege hun hoge voltage en sensibele elektronica door professionals vervangen worden. Gelukkig houden xenons het tot viermaal langer vol dan halogeenspots. In het ideale geval dus een autoleven lang.

Geef commentaar
comments by Disqus