​Onderhoud en reparatie: dit kan je evengoed zelf. Oliepeil nakijken

Vergroot foto
Door: BV 22-11-2015

Herstellingen aan moderne auto's zijn omwille van de complexe techniek meestal heikel. Toch hoeven die computers op wielen niet voor de minste kleinigheid naar de (vaak dure) garage. Daarom verklaren we zeven zondagen een klus die je ook als leek makkelijk zelf kan uitvoeren. De lampjes van je auto en een band kan je ondertussen al vervangen als de beste. En voortaan weet je ook waarop je moet letten bij het nakijken van je oliepeil.

Hoe?

Olie heeft in de motor meerdere functies. Het is niet alleen een smeer-, maar ook een koel- en zelfs een reinigingsmiddel. Elke motor zal een deel van zijn olie 'verbruiken'; de een iets meer dan de ander. Buitensporig olieverbruik kan wijzen op lekkages of slijtage. Moet je meer dan één liter op duizend kilometer bijvullen, dan is er waarschijnlijk iets niet in orde.

Een betrouwbare oliemeting krijg je als de auto waterpas staat en de motor lauw is. In het motorblok zit meestal een peilstok. Draai die los en haal hem uit het motorblok. Verwijder de olie op de peilstok en steek hem weer in het blok, draai vast en wacht even. Haal de peilstok er tenslotte uit, nu kan je kijken of het oliepeil in orde is. Idealiter staat het olieniveau tussen de twee indicatoren voor het minimale en maximale peil. Het verschil tussen het minimum- en maximumniveau is meestal een liter. Staat het peil precies op de min, dan moet er dus een halve liter bij. Vul zeker niet meer olie bij dan het maximumniveau, want te veel olie kan schadelijk zijn voor de motor. De olieafdichtingen komen dan onder te veel druk te staan, waardoor ze kunnen gaan lekken.

Geef commentaar
comments by Disqus