Deze 11 auto's zijn vanaf nu oldtimer. Deel III

We stelden eerder al twee lijstjes samen met tekens 11 interessante auto's die in 1986 voor het eerst op de markt kwamen. Waarom 1986? Wel, de Europese Unie eist van al haar leden dat ze tegen ten laatste 1 januari 2018 de leeftijdsdrempel voor oldtimers naar 30 jaar optrekken. Hier volgen nog eens 11 exemplaren die dit jaar hun 30ste verjaardag vieren. De meeste onder hen helaas wat minder prikkelend. Maar wie zijn wij om daar een oordeel over te vellen.

Porsche 924S

Hier stond de S voor het afscheid van de tweeliter met 125pk van Audi. In plaats daarvan kwam er de afgeslankte Porschemotor van de 944 met 150pk.

Aston Martin Zagato

Het design was een hoekige interpretatie van de Aston Martin DB4 GT Zagato uit de jaren '60. Op vier jaar tijd zijn er slechts 52 coupés en 37 cabrio's van gebouwd. Onder de kap lag een 5,3-liter V8 met 432pk.

VW Polo G40

Genoemd naar zijn "G-Lader" compressor met een diameter van 40mm. Een bommeke van 115pk dat in negen seconden naar 100 snelde.

Lees meer

Toyota Camry

De opvolger van de onfortuinlijke Cressida, een gemotoriseerde nietszeggendheid. Maar wel ontzettend betrouwbaar. In de VS was de Camry zelfs een tijdje de bestverkochte auto. Maar naar Europese normen te groot om goed te verkopen. In 2004 verdween hij dan ook van het toneel bij ons.

Suzuki Swift 1.3 GTi

Een dwerg GTi'tje. Niettemin high-tech met 16 kleppen, dubbele nokkenas en 101pk.

Hyundai Grandeur

In 1978 importeerde een dealer uit Kontich de eerste Hyundai in heel Europa. Acht jaar later kwam Hyundai met deze luxe sedan, die eigenlijk niet meer dan de Zuid-Koreaanse versie van de Mitsubishi Debonair was.

Chrysler LeBaron

Een Yank met open dak, vier cilinders en voorwielaandrijving. Helemaal niks bijzonders dus, bovendien van bedenkelijke kwaliteit.

Rover 800

Deze Brit is een verklede Honda Legend. Duffe koets maar binnenin edel connollyleder en walnoot. Op naar de volgende graag.

Ford Sierra 4x4

Er was een XR 4x4 en een Ghia 4x4 Turnier (break) met top-uitrusting, een 2,8-liter V6 en 150pk. Een Ford-outsider.

Lees meer

Nissan Sunny Coupé GTi

Nog een GTi, dit keer een 1,6 liter met 110 pk en standaard een katalysator. De laatste in het rijtje, om snel te vergeten.

Lancia Thema Station Wagon

Pininfarina veredelde een ontwerp van Giugiaro. Het resultaat was deze break. Mijn hart doet hij sneller slaan, maar slechts weinige autoliefhebbers delen die mening.

Nog meer nieuwe oldtimers in deel I en deel II

Benieuwd naar 22 andere interessante auto's die nu 30 jaar zijn en dus de nieuwe officiële oldtimerleeftijd bereiken? Bekijk dan zeker en vast deel I en deel II eens.

Lees meer

Wanneer is een auto eigenlijk oldtimer en hoe kan je hem gebruiken?

De gebruiksbeperkingen van een oldtimer kan je hier nog eens nalezen. Bij het publiceren van dit item aanziet de Belgische staat auto's van meer dan 25 jaar nog steeds als oldtimer, maar de leeftijdsdrempel wordt opgetrokken naar 30 jaar. Daarover lees je hier alles.

Lees meer
Geef commentaar
comments by Disqus