Deze 11 auto's zijn vanaf nu oldtimer. Deel II

Tegen ten laatste 1 januari 2018 moeten alle EU-lidstaten de leeftijdsdrempel voor oldtimers naar 30 jaar optrekken. We serveerden eerder al eens een lijstje met 11 boeiende 30-jarigen. Hier volgen nog 11 exemplaren die in 1986 voor het eerst op de markt kwamen.

VW Golf GTI 16V

Was al in 1983 aangekondigd, maar kwam er pas effectief in 1986 - VW had het knap lastig met de extra acht kleppen. Maar toen hij er eindelijk was, werd hij de hemel in geprezen. 139pk opgewekt door de 1.8 16V zonder katalysator (top 208km/u) en 129pk door diezelfde viercilinder met katalysator (top 193 km/u).

Lees meer

Jeep Wrangler

1986 was naast dat van de rampen en cabrio's ook het jaar van de hoekige koplampen. De opvolger van de CJ kreeg een stoffen dak en een vette 4,2-liter zescilinder met slechts 117pk.

Volvo 480 ES

Dit was de allereerste Volvo met voorwielaandrijving. Een Zweeds buitenbeentje dat er in die tijd cool uitzag, snel was en dynamisch reed.

Lees meer

Jaguar XJ40

Nog eentje met hoekige koplampen. Ook al stond het model beter met de ronde uit zijn begindagen. Een echte Jaguar wat betreft clichés in het interieur, maar ook wat kwaliteit betreft. De eerste keer dat de Britten zich aan elektronica waagden, kijk maar naar het dashboard.

Porsche 944S

De S wees op de motortuning. Per cilinder waren er niet langer twee, maar vier kleppen. Dus meer stuwkracht en 190 ipv 163pk. Een onderschatte Porsche en daardoor verrassend betaalbaar.

Toyota Supra

Ja hoor, een sportwagen van Toyota. Derde generatie met een drieliter zes-in-lijn die 204pk opwekt en een targadak heeft. Vandaag de dag zelfs nog in nieuwstaat te vinden, al moet je er dan wel 3x de aankoopprijs voor ophoesten.

Lees meer

Ford Sierra Cosworth

Turbo. Vier kleppen, uitgeklopte wielkasten, opzichtige achtervleugel, 204pk uit een tweeliter. Ford-rariteit die nu veel geld waard is!

Lees meer

Lamborghini LM002

De Italianen gaven gehoor aan de lokroep van Arabische sjeiks naar off-roaders met een V12 uit de Countach. Voor het eerst voorgesteld op het Autosalon van Brussel! 5.2 liter V12, 455pk en draaicirkel van 16 meter.

Lees meer

Cadillac Allanté

Een toonbeeld van efficiënt autobouwen. Het platform werd in Detroit gemaakt, dan overgevlogen naar Pininfarina voor de aankleding, en dan terug de oceaan over voor de eindmontage. 4.1 V8, 170 pk.

Lancia Thema 8.32

Hij heet niet Lancia Ferrari (want Enzo wilde dat niet), maar had wel degelijk een Ferrari-hart: acht cilinders, 32 kleppen. De dappere sedan werd een raket met indrukwekkende sound. Vandaag helaas even Indrukwekkende onderhoudskosten...

BMW 325i Cabrio

De eerste volledig open BMW sinds 15 jaar was een garantie op cabriogevoel pur sang. In tegenstelling tot zijn Baur-voorgangers had deze 3-Reeks Cabrio (E30) geen vaste dakdelen meer. Windschermen werden toen nog niet gebruikt, dus was er behoorlijk wat tocht binnenin. Aanvankelijk enkel met een fijne zes-in-lijn met 171pk.

Lees meer

Wanneer is een auto eigenlijk oldtimer en hoe kan je hem gebruiken?

De gebruiksbeperkingen van een oldtimer kan je hier nog eens nalezen. Bij het publiceren van dit item aanziet de Belgische staat auto's van meer dan 25 jaar nog steeds als oldtimer, maar de leeftijdsdrempel wordt opgetrokken naar 30 jaar. Daarover lees je hier alles.

Lees meer

Nog meer oldtimers in deel I

Benieuwd naar 11 andere boeiende auto's die hun 30ste verjaardag vieren en nu dus de oldtimerleeftijd bereikt hebben?

Lees meer
Geef commentaar
comments by Disqus