Land Rover wint rechtzaak over Chinese namaak-Evoque

Bekijk 25 foto's
Door: BV 23-03-2019

Dat Chinese bedrijven een loopje nemen met intellectuele eigendomsrechten, is niets nieuws. In de Aziatische dictatuur worden technologie en uitvindingen gestolen dat het een lieve lust is. De overheid en het gerecht knijpen er een oogje dicht. Je verweren tegen misbruik heeft er meestal iets van vechten tegen de bierkaai.

De X7 lijkt helemaal niet op een Evoque!

Land Rover voert al jarenlang een juridisch gevecht tegen het Chinese merk Land Wind. Dat heeft met z’n in 2015 gelanceerde X7 immers een kloon van de succesvolle Range Rover Evoque in z’n portfolio. Eerdere uitspraken waren telkens in het nadeel van de klagende partij. Eerder al oordeelde een rechter dat de X7 helemaal niet op de Evoque leek. Een uitspraak die veel protest oogstte, zowel van autoconstructeurs als van politieke actoren.

Schadevergoeding

De vastberadenheid van Land Rover levert nu wel dividend op. Een hogere rechtbank in Peking oordeelde immers dat de X7 vijf unieke stijlelementen bevat die precies van de Evoque overgenomen zijn. Het Chinese bedrijf moet z’n productie met onmiddellijke ingang staken en Land Rover een schadevergoeding betalen. Het bedrag daarvan is niet bekend.

Land Wind zal naar alle waarschijnlijkheid de productie van de X7 mogen hervatten wanneer het model niet langer de vijf betrokken stijlkenmerken omvat, maar het zal tijd vergen om de nodige aanpassingen te maken en de Britten lanceerden inmiddels de tweede generatie van de Evoque.

Land Rover reageerde tevreden op het vonnis.

Geef commentaar
comments by Disqus