Porsche vangt monsterboete voor sjoemeldiesels

Vergroot foto
Door: BV 10-05-2019

Porsche moet 535 miljoen euro betalen voor het verkopen van dieselmotoren met sjoemelsoftware. De boete is opgelegd door de Duitse justitie en slaat op zes- en achtcilinder dieselmotoren. Die kocht het bedrijf aan bij Audi, al is dat gezien de structuur van de Volkswagen-groep, in de eerste plaats een ‘papieren’ gegeven. Iets boekhoudkundigs. De Duitse overheid oordeelt in elk geval dat Porsche de eindverantwoordelijkheid draagt voor de producten die het afleverde.

Miljardenkost

Het sportwagenmerk stapte sinds het losbarsten van dieselgate, inmiddels al vier jaar geleden, al helemaal van de zware brandstof af. Het spande ook een rechtzaak aan tegen Audi. Want het wil z’n schade vergoed zien. Het dieselschandaal kostte de VW-groep inmiddels al naar schatting 30 miljard euro.

Dan maar elektrisch

Inmiddels richt Porsche zich geheel op elektrische mobiliteit. Tegen het einde van het jaar komt de Taycan op de markt. Een rechtstreekse concurrent voor de Tesla Model S. En het komende decennium zal het sportwagenmerk helemaal op elektriciteit omschakelen. Tenminste, dat zijn de plannen.

Geef commentaar
comments by Disqus