Vacuümrem verkort remafstand aanzienlijk

Vergroot foto
Door: ADD 17-06-2015

Toeleverancier Autoliv heeft een nieuwe remtechnologie geïntroduceerd. Het Zweeds-Amerikaanse bedrijf belooft de remafstand met 40 procent te verminderen, met behulp van een vacuümplaat.
 

Max 70km/u

Bij een noodstop telt elke centimeter. Dat systemen daar in de meeste gevallen beter in zijn dan Jan met de pet daar bestaat geen twijfel over. Het nieuwe systeem werkt met een vacuümrem. De zogenaamde Torricelli-rem (naar de Italiaanse natuurkundige Evangelista Torricelli) zou de remweg met wel 40 procent verkorten. Zelfs op natte en gladde wegen. Tegenvallend is dat het helaas enkel werkt als je trager dan 70km/u rijdt.

‘Anker’ hecht zich vast aan de weg

De rem werkt als volgt: Als het systeem een noodstop detecteert dan wordt er binnen 0,1 seconden een plaat van 0,3m² onder de auto gelost die een kracht van 15.000 Newton genereert. Op zich komt het er dus op neer dat bij een noodstop een plaat zich aan het wegdek vastzuigt en zo de auto tot stilstand brengt. Net zoals een anker dus. Voor serieproductie staat het systeem echter nog niet voldoende op punt.

Geef commentaar
comments by Disqus