10 Coole James Hunt-weetjes

Als de legendarische F1-piloot James Hunt nog zou geleefd hebben, dan zou hij vandaag 68 geworden zijn. Maar z’n frivole levenswandel maakte dat niet erg waarschijnlijk. Hier zijn in elk geval 10 weetjes over één van de meest kleurrijke figuren ooit in de Formule 1.

Sobere helm

Een eenvoudige zwarte helm met de kleuren geel, rood en blauw was Hunts handelsmerk. De kleuren waren die van z’n oude kostschool, Wellington College, in het Engelse Berkshire.

1

De microbe bijt

Hunt was niet van jongsaf geobsedeerd door autoracen. De microbe beet toen hij op het circuit van Silverstone naar een vriend ging kijken die met Mini’s racete. Toen hij thuis kwam zij hij tegen z’n ouders “ik ra racen en ik word wereldkampioen”.

2

Recht door zee

In interviews gaf James Hunt, vaak tot algemene hilariteit, verrassend eerlijke antwoorden. In 1976 vroeg iemand wat het betekende om de Britse GP te winnen. Hunt antwoordde droog “Negen punten, $ 20.000 en ik ben gelukkig” en vervolgde met “mag ik je sigaret?”.

3

Goed voor Gilles Villeneuve

Hunt lanceerde de carrière van Gilles Villeneuve in de F1. Na een race buiten competitie in 1976 kon Hunt niet zwijgen over de fijne stuurkunsten van de Canadees en dat viel op. Het jaar erop debuteerde hij bij McLaren.

4

Banden die van vorm veranderen

In 1978 ging Hunt op het recht stuk plots aan het spinnen. Zijn uitleg: “de banden deden raar - ze hadden allemaal opeens een verschillende afmeting, deze morgen waren ze oké, maar toen veranderden ze”.

5

Ook goed als alias

‘Mr Iceman’ Kimi Raikkonnen is een grote fan. De Fin gebruikt de alias regelmatig voor het maken van reservaties en het inchecken in hotels. Hij won zelfs ooit een snowmobilerace als James Hunt.

6

Een liefde voor... parkieten

James Hunt was wild van… parkieten. In een volière achter z’n huis hield hij er honderden.

7

Eerst met de tractor

Hunt leerde rijden toen hij 11 jaar was, tijdens een vakantie in Wales. Een plaatselijke boer leerde hem de kneepjes

8

Nog een laatste keer feest

James Hunt hield wel van een feestje. In z’n testament was voor elk van z’n vrienden een budget uitgetrokken om nog één keer goed uit de bol te kunnen gaan.

9

Sex

Het overgrote deel van z’n carrière liep Hunt rond met de slogan ‘Sex, breakfast of champions’ op z’n overall. En dat terwijl sponsors om die plek vochten.

10

Dresscode? Welke dresscode?

In 1976 weigerde Hunt z'n nieuwe contract te tekenen. Daarin stond dat hij bij sponsors moest aantreden in pak en das. Dat was niet meteen zijn stijl. Niet zelden kwam hij op z'n blote voeten ergens aan.

11
Geef commentaar
comments by Disqus