Internet steekt de draak met Toyota Supra

Vergroot foto
Door: BV 31-12-2018

Nog slechts enkele weken en Toyota stelt de nieuwe Supra voor. Eindelijk. Na lang wachten. Niet dat die auto inmiddels nog een geheim is. Hij is al lang en breed gelekt (zie hier) en de technische specificaties zullen nagenoeg identiek zijn aan de BMW Z4 waarop hij is gebaseerd. Niet dat zulks in recente tijden een succes in de weg staat. De eerste 900 exemplaren, wellicht allen in een identieke lanceerconfiguratie, zijn al allemaal besproken. Door mensen bij voorbaat zo verknocht zijn aan een sportieve Toyota dat ze blind een cheque hebben overgemaakt. Eigenlijk, zonder te weten waarover het gaat. Laat staan dat rijeigenschappen of stuurpret beoordeeld zijn. Voor heel wat klanten is het belangrijker om eerst te zijn.

Dun laagje Toyota

Tegelijk hebben heel wat liefhebbers de indruk dat de nieuwe Supra een laagje Japans fineer bovenop een Duits product wordt. De twee auto’s worden zij aan zij gemonteerd bij Magna Steyr in Oostenrijk. De marketingjongens van Toyota zullen ons binnenkort verzekeren dat de Supra een échte Toyota is. Bij BMW klinkt het tegengestelde. Dat Toyota een excelletje met datapunten doorstuurde waaraan de Supra moest voldoen (hoeveel weerstand het koppelingspedaal moet bieden in Nm bijvoorbeeld), maar dat bij de afstelling geen Japanner te zien was.

Kia STNGR3

Dan rijst onvermijdelijk de vraag: wat maakt de Supra dan nog een Supra? Kan die dan niet zo goed van eender welk ander merk zijn? Photoshopgoeroe X-Tomi, die met z’n designs al eens eerder op onze pagina’s figureerde, zocht het uit. Hij is van mening dat de Z4 net zo goed verkleed kan worden door een concurrent van Toyota. Kia, in dit voorbeeld. Daarbij valt overigens ook op dat de tijgergrille van het Zuid-Koreaanse merk best wel wat gelijkenissen vertoont met de dubbele nieren van BMW. De designinspiratie haalde X-Tomi bij de Kia Stinger. En zeg nu zelf - vloeken doet het niet.

Geef commentaar
comments by Disqus