Deze 10 dingen heb je best in je auto liggen

Een auto is in regel een erg betrouwbaar vervoersmiddel. Maar wanneer het toch eens mis loopt, is het een goed idee om deze 10 dingen in je auto te hebben liggen.

Startkabels

Voor zowat 70 euro koop je degelijke, relatief lange startkabels. Geeft je batterij de geest of liep ze leeg, dan is dat wellicht de snelste manier om je weer op pad te krijgen. Een behulpzame automobilist is al wat je nodig hebt. Koop er voldoende degelijke en zorg dat ze meteen vier meter lang zijn. Hoe je ze moet aansluiten, lees je in de handleiding van je auto, maar het volstaat in principe om dezelfde polen met elkaar te koppelen. Sluit eerst de negatieve (-) pool aan en dan pas de postieve (+). Bij het afkoppelen hanteer je dezelfde volgorde: eerst -, dan +. De elektronica van moderne auto’s is erg gevoelig.

1

Gele hesjes

Het was altijd al een goed idee om zelf zo zichtbaar mogelijk te zijn wanneer je op de openbare weg bent. Inmiddels is de aanwezigheid van gele hesjes verplicht, maar heb je er wel genoeg voor alle inzittenden? Het is een kleine investering in veiligheid die een groot verschil uitmaakt. Gebeurt er wat, dan is dat het eerste dat je aandoet. Voor je de gevarendriehoek gaat zetten bijvoorbeeld.

2

Een papiertje?

Ja, een papiertje. Autopapieren en portefeuilles worden (helaas) wel eens gestolen, GSM’s lopen onverwacht leeg en gaan stuk… schrijf daarom alle cruciale zaken op een eenvoudig papiertje. De nummer van je verzekeringspolis, het telefoonnummer van de assistentiedienst en contactgegevens voor je naasten. Stop dat gewoon ergens onderin de middenconsole. Wedden dat dieven niet geïnteresseerd zijn in zo’n post-it? Maar je bent wel een stap dichter bij hulp.

3

Brandblusser

Zonder goede brandblusser hoor je niet door de autokeuring te geraken. Maar ook dat zijn fabrikanten niet verplicht mee te leveren. Kijk dus maar even na. En als je toch bezig bent: lees dan even de gebruiksaanwijzing. Kom je ooit oog in oog te staan met vlammen, zal je je gelukkig prijzen dat je dat gedaan hebt. Nog een tip: sla voor het blussen de onderzijde van de brandblusser eens hard tegen het asfalt. Dat maakt de stoffen in de brandblusser los. De bluskracht van poederblussers is beperkt en het zou niet de eerste keer zijn dat het poeder onderin blijft zitten.

4

Gevarendriehoek

Je wordt geacht een gevarendriehoek aan boord te hebben, maar gek genoeg zijn autofabrikanten niet verplicht die mee te leveren. Je moet er almaar vaker voor bijbetalen. Kijk dus toch maar even na. Ook omdat die dingen soms op eigenaardige plaatsen weggestoken worden. Onder de koffervloer, in de kofferklep of onderaan de hoedenplank bijvoorbeeld. Het is evenmin een slecht idee om die even op te zetten. Dat kan immers behoorlijk wat prutswerk vergen en als je al in een stressvolle situatie zit, na een panne of een ongeluk, vermijdt je zo de extra stress van werken met materiaal dat je nog niet kent. Opzetten doe je tussen de 30 en 100 meter voor je auto en daarbij kijk je best goed uit je doppen.

5

Je mobiele telefoon

Of hij nu ‘smart’ is of ‘dumb’, je mobiele telefoon is vanzelfsprekend je belangrijkste redmiddel. En je zal ervan staan kijken hoe intensief je die zal gebruiken bij panne. Even wat gegevens opzoeken op internet, enkele foto’s maken van een ongeluk, je afspraak, naasten en baas op de hoogte brengen van je situatie… Je kan het zelfs gebruiken om je draagbaar navigatiesysteem tijdelijk weer tot leven te wekken. Daarom adviseren we om een eenvoudig powerpack en wat verschillende kabeltjes in de auto te hebben liggen. Moet je wel af en toe eens opladen, want na enkele weken lopen die dingen vanzelf weer leeg.

6

Licht

Met sommige van die hierboven aangehaalde powerpacks, kan je twee vliegen in één klap slaan. Je hebt er immers met een ingebouwd LED-lampje dat verrassend veel licht geeft. En nu ook bij ons s’ nachts op de snelweg het licht uit gaat, is het geen slecht idee om dat bij te hebben. Koop je een nieuw zaklampje, dan is het goed idee om de batterijen in de verpakking te laten zitten. Daar blijven ze immers langer goed dan in de zaklamp zelf.

7

Aangepaste kledij

Hoe vaak stap je niet in de auto zonder jas? Of met delicate schoenen? Gooi gewoon een oude winterjas en paar oude schoenen in je auto. Kom je onverwacht onheil tegen en ben je er niet op gekleed, dan kan je op z’n minst de modderige berm in om te schuilen en hou je jezelf een beetje droog en warm. Een oud deken kan ook helpen, vooral wanneer je vaak met kinderen reist. Stop het gewoon in de ruimte onder de koffervloer of in de holtes bij de wielkasten. Het zit nooit in de weg en het kan je heel wat ongemakken besparen.

8

Een lege brandstofcontainer

Er is niemand die opzettelijk zonder benzine valt. En toch gebeurt het regelmatig. Verstrooidheid, een defecte benzinemeter, overmoed (het zal nog wel lukken) of onvoorziene gebeurtenissen… het kan allemaal. Een volle of halfvolle bus benzine of diesel meesleuren is zeker geen ideale oplossing. Maar heb je een lege bus mee, dan ben je al een heel eind richting oplossing en die weegt niets, kan niet lekken, zal geen brand veroorzaken en stinkt niet.

9

Verbandkist

Hetzelfde verhaal als de gevarendriehoek: je hoort ‘m te hebben, maar controleer toch maar even. Zoek even op waar die zit (handschoenvakje, koffer, hoedenplank… etc…) en doe die misschien ook even open. Soms zit er meer in dan je denkt - een schaar bijvoorbeeld - en ontdek je zelf iets dat je kan helpen wanneer je niet in nood zit.

10
Geef commentaar
comments by Disqus