Nieuwe Michelin-band is gewoon open, hoeft geen lucht

Bekijk 5 foto's
Door: BV 23-12-2015

Michelin stampte in Noord-Amerika een fabriek uit de grond voor de productie van deze X-Tweel. Een innovatieve band die tegelijk ook de velg vervangt. De band wordt niet opgeblazen, heeft geen zijwanden en hangt dus helemaal niet af van lucht. Lek rijden kan dus niet. Onder meer de gekende tractorenfabrikant John Deere biedt het X-Tweel inmiddels aan op verschillende van z'n producten.

Band en wiel in één

De constructie heeft een rubber loopvlak en een rigide naaf die via flexibele spaken van polyurethaan wordt verbonden met het loopvlak. Omdat hij niet moet opgepompt worden, biedt hij een antwoord op de risico’s van lek rijden. De band is in eerste instantie ontwikkeld voor een aantal specifieke landbouw- en werftoepassingen. Hij begon z'n carrière onder John Deere zitmaaiers, maar zit inmiddels al op verschillende producten.

En voor de auto?

Michelin experimenteerde ook met autotoepassigen. De resultaten zijn veelbelovend, maar het bedrijf geeft toe dat er een esthetisch probleem is. Het ziet er immers een stuk minder sexy uit dan een set velgen met laagprofiel eromheen.