Top 10 coolste Bond-cars

Bond. James Bond. Vrouwen willen hem, mannen willen hem zijn. Of zo beeldde zich Ian Fleming zijn hoofdpersonage toch in. En Bond houdt ook van auto's. Daarvan zetten we de - naar onze mening - coolste exemplaren op een rij. Niet akkoord? Laat je stem dan vooral horen...

Aston Martin DB5 (Goldfinger - 1964)

Hoewel James Bond in de boeken van Ian Fleming achter het stuur van een Aston Martin DB Mark III kroop, werd voor de verfilming van Goldfinger voor het laatste nieuwe model gekozen. De DB5 zette het merk voor altijd op de kaart en wordt nog steeds aanzien als de 'enige echte' Bond car. Voor de film werd, naast een gewoon exemplaar voor de stunts, ook het originele DB5-prototype gebruikt. Duikt ook op in Thunderball, GoldenEye, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough, Casino Royale en Skyfall en is één en al gadget (waaronder een schietstoel).

Lees meer

Aston Martin V8 Vantage (The Living Daylights - 1987)

Gespekt met raketten voor landdoelen, lazers om door staal te snijden, banden met spikes en uitschuifbare skilatten is dit een auto die niet uit ons lijstje mag ontbreken. Meestertechneut Q heeft er immers heel wat werk aan gehad en Bond (Timothy Dalton) heel wat actie.

Lotus Esprit (The Spy Who Loved Me - 1977)

De sportwagen annex onderzeeër en één van de populairste Bond-auto's ooit. Eenmaal onder water veranderde het conventionele dashboard in een exemplaar dat in een duikboot zou kunnen thuishoren. Hoewel James (Roger Moore) en zijn bevallige bijzit droog in het pak zitten wanneer ze 'aanmeren' is er op de één of andere manier toch een vis in geslaagd om de cockpit te bezoeken. Een grapje van de schrijver.

Lees meer

Toyota 2000 GT (You Only Live Twice - 1967)

Van deze Japanse exoot werden slechts 300 - nu zeer gegeerde - exemplaren gebouwd. Sean Connery was naar verluidt te groot om erin te passen, dus werden speciaal voor de film twee aparte exemplaren gecreëerd. De opgevouwde softtop is er overigens geen.

Lotus Espirit Turbo (For Your Eyes Only - 1981)

Bond (Roger Moore) reed ermee rond in het noorden van Italië richting skigebied. De auto van op de foto is de tweede Esprit Turbo die in de prent opduikt. De eerste - een witte - spatte uiteen nadat getracht werd de bolide te stelen. Q zou dat exemplaar vervolgens hebben heropgebouwd, met het bronskleurige model als resultaat.

Aston Martin DBS (On Her Majesty's Secret Service - 1969)

Deze Aston werd onder meer ingezet bij achtervolgingen tussen rallywagens, in een winterstorm en op het einde van de film, maar blijft vooral in het collectieve geheugen hangen dankzij de scène waarin Bond (George Lazenby) het Portugese landschap verkent - wat, en zeker voor die tijd, knappe beelden opleverde.

Ford Mustang Mach 1 (Diamonds Are Forever - 1971)

Wereldberoemd geworden dankzij Steve McQueens "Bullit", maar door Bond geïntroduceerd op het witte doek. James (Sean Connery) wordt met de rode Mustang Mach 1 op de hielen gezeten door de politie in Las Vegas en weet te ontsnappen door op slechts twee wielen door een smalle steeg te rijden.

BMW 750iL (Tomorrow Never Dies - 1997)

Niet de BMW Z8 uit The World Is Not Enough, wel de 750iL uit Tomorrow Never Dies nomineren we in dit lijstje. Al was dat eigenlijk een 740iL met andere naamplaatjes. Maar wel een haast onverwoestbare waar zelfs met een grote hamer niets tegen te beginnen viel. James (Pierce Brosnan) bestuurt de slee wegens omstandigheden vanop de achterbank via de touchpad van zijn gsm-toestel. Via die Ericsson kunnen ook raketten worden afgevuurd, spikes worden gelost, banden worden opgepompt... De auto belandt na de bewuste achtervolgingsscène doorheen een parkeergarage in de vitrine van een winkel.

Sunbeam Alpine Series II (Dr. No - 1962)

De eerste Bond car uit de filmreeks. Door James gehuurd in Jamaica om een dubbelspionne te bezoeken. Bij een achtervolging weet onze held (Sean Connery) te ontsnappen aan een lijkwagen die, na een onzachte ontmoeting met een kraan die de weg verspert, het ravijn induikt. Gesuggereerd wordt dat de Britse cabrio in kwestie van een plaatselijke bewoner werd geleend.

Aston Martin Vanquish (Die Another Day - 2002)

Kan dankzij innovatieve technologie zo goed als onzichtbaar worden gemaakt voor het blote oog. Q noemt 'm daarom 'de Vanish'. Bond (Pierce Brosnan) neemt het van achter het stuur van deze tot op de tanden bewapende Aston op tegen booswicht Zao in een al bijna even spectaculaire Jaguar XKR cabrio.

Geef commentaar
comments by Disqus