Hoe je lederen interieur reinigen Wat heb je nodig?

Vergroot foto
Door: BV 27-09-2015

Bijna iedereen weet dat het een goed idee is om leder op tijd en stond eens te voeden. Maar je doet er evenzeer goed aan het op regelmatige basis te reinigen. Leder heeft immers poriën waarin vuil zich ophoopt. Bij lichtgekleurd leder zie je dat natuurlijk aan de verkleuring, maar donker leder is er net zo gevoelig voor. Bovendien zorgt dat vuil - veelal oliën, vetten en zweet - er ook voor dat het leder gaat blinken. En dat terwijl gezond, proper leder een matte glans heeft. In dit onderdeel overlopen we even wat je nodig hebt om je leder een heuse vernieuwbeurt te geven.

Locatie

Je kan je interieur eigenlijk overal onder handen nemen. Maar het is altijd handig een stopcontact in de buurt te hebben, over voldoende licht (je moet per slot van rekening toch zien wat je doet) en over voldoende ruimte om je deuren te openen te beschikken. Het zou maar sneu zijn mocht je op het eind van de poetsbeurt een proper interieur hebben, maar een beschadigd koetswerk. Hoewel het geen overdreven tijdrovende klus is, doe je het toch best op een ogenblik dat je je auto niet nodig hebt. Dan kan je het voedende product (waarover straks meer) een tijd laten inwerken voor een optimaal resultaat.

Evenzeer cruciaal: ga na welke onderdelen van je interieur effectief in leder zijn uitgevoerd. Autofabrikanten hebben de gewoonte om elke euro in twee te bijten en erg snode materiaalcombinaties te verzinnen. Zo zijn de deurpanelen, armsteunen, het stuur, de versnellingspookknop, de versnellingspookmof en soms zelfs de flanken van de zetels niet noodzakelijk uitgevoerd in echt leder, maar in een artificieel materiaal dat gelijkaardig oogt en aanvoelt. Kwaliteitsproducten zullen die stoffen overigens niet beschadigen, maar omdat kunststof zich op een andere manier laat voeden, kan het zijn dat die onderdelen er achteraf vet en glad uitzien en ze er met een microvezeldoek afgepoetst moeten worden.

Wat heb je nodig?

Net zoals je voor het koetswerk géén producten gebruikt die vuil vast houden aan de oppervlakte, geldt dat ook hier. Een spons of een zeemvel zijn dus net zo hard uit den boze als voor de buitenzijde. Snel even je leder afwrijven met een zeemvel is absoluut af te raden. Kleine vuildeeltjes (zoals zandkorrels) blijven tussen het zeem en het leder zitten en krijgen een schurende werking.

Wat je dan wel gebruikt? Wel, een microvezeldoek en aangepaste producten. In dit dossier hebben we het over een lederreiniger en een voedende melk, terwijl we ook nog een borstel en een microvezelpad tot ons arsenaal rekenen. De borstel is overigens een cruciaal element en het is belangrijk te zoeken naar een exemplaar dat niet te hard is, anders riskeer je beschadiging.

Geef commentaar
comments by Disqus