Deze auto’s bestaan omdat Enzo Ferrari iemand boos maakte

Dat Enzo Ferrari ‘il commendatore’ een bij tijden explosief karakter had, is uitgebreid gedocumenteerd. Dat op de tenen van mensen trappen, had wel eens nadelige gevolgen. Hier zijn alvast drie auto’s die niet zouden bestaan als de Ferrari-baas wat diplomatischer was geweest.

Ford GT40

Begin jaren zestig zat Ferrari in geldnood. Iets wat Ford, dat wel zo’n prestigieuze constructeur wou kopen, probleemloos kon oplossen. Maar Ferrari annuleerde de verkoop ter elfder ure. Het bedrijf had Ford alleen maar gebruikt om de prijs voor Fiat op de drijven. Enzo had immers geen zin in de Amerikanen. Het was een beschamende vertoning voor Ford, waarvan de toplui wraak zwoeren. Ford zou Ferrari verslaan, daar waar het op z’n best was: tijdens de 24-uurs race van Le Mans. De Ford GT werd gebouwd en in 1966 lukte het voor het eerst. Ze bleven ongenaakbaar tot 1969.

Monteverdi High Speed 375L

De Zwitser Peter Montverdi was een verdienstelijke piloot tijdens de jaren vijftig. En hij had een neus voor zaken in de autosector. Hij zette in Zwitserland een reeks importeurs op, met een flinke voorkeur voor premium merken. Hij importeerde onder meer Bentley, BMW, Lancia, Bentley en Jensen. En Ferrari natuurlijk. En hij deed dat goed. Maar toen Enzo Ferrari hem 1965 toch de deur wees, besloot Monteverdi maar om zelf auto’s te bouwen. Hij gebruikte hetzelfde recept als DeTomaso, Bizzarrini en Facel Vega en combineerde een Amerikaanse krachtbron met Europese stijl en rafinnement. Deze High Speed 375L, met een koetswerk van de hand van grootmeester Pietro Frua, was z’n eerste creatie. Monteverdi bleef bestaan tot 1980.

Lamborghini 350 GT

Ferrucio Lamborghini was een succesvolle fabrikant van landbouwtractoren. Maar hij had ook een passie voor auto’s. Hij kocht in de jaren vijftig al een Ferrari, maar die bleek slecht gebouwd. Toen hij bij Enzo Ferrari z’n beklag ging doen, lachte die hem uit. Daarna zwoer Lamborghini de (andere) arrogante Italiaan even te tonen hoe het wél moest. Automerk Lamborghini was geboren. De 350 GT, die vanaf mei 1964 werd gebouwd, was het eerste model.

Geef commentaar
comments by Disqus