Deze 5 youngtimers worden echte klassiekers

Misschien heeft het te maken met een collectieve vlaag van nostalgie. Misschien is het omdat nieuwe auto’s nu eenmaal minder sensatie bieden dan voorheen. In elk geval zijn youngtimers populairder dan ooit. Maar welke daarvan worden ooit echte klassiekers? Hier zijn er alvast 5.

Alfa Romeo 156

In 1997 introduceerde Alfa Romeo de 156. Een poging - de zoveelste - om het succes van pakweg de Audi A4 of BMW 3-Reeks te evenaren. Dat lukte niet, maar hij kon wel de echte Alfisti bekoren met z’n snedige weggedrag en voldoende eigenzinnige karakter. De topper was een erg muzikale 3,2l V6 met 250pk. Omdat de Alfa 159 die erna kwam veel zwaarder was en de Duitsers nauwkeuriger wou emuleren, wordt deze youngtimer voor liefhebbers van het merk een echte klassieker. En hij is er tegenwoordig voor een prikje.

Volkswagen Corrado

Het is niet zo’n ronkende naam als Scirocco. Maar de Corrado, die van 1998 tot 1995 op bijna 100.000 exemplaren werd geproduceerd, vertegenwoordigt toch de ultieme VW-hot-hatch voor een complete generatie liefhebbers. Z’n automatisch opklappend achtervleugeltje was een aardig gimmick in z’n tijd. Tegenwoordig een onverprutst exemplaar vinden is de grootste uitdaging.

Lees meer

Jaguar XK

In 1996 verving Jaguar de XJ-S door de XK8. Velen zagen er een Aston Martin in, maar dat doet niets af aan z’n evenwichtige en tijdloze design. De herverkoopwaarde was naar aloude Jaguar-traditie abominabel slecht. Ook vandaag nog zijn ze erg goedkoop. Iets wat niet van het onderhoud of de gebruikskost gezegd kan worden. Maar de XK presteert dan ook als een echte sportwagen. En vroeg of laat gaat schiet z’n prijs de hoogte in.

Mercedes SLK

In 1996 introduceerde Mercedes de SLK. Een auto die misschien niet bij een eerste aanblik als de beste aan het netvlies blijft kleven, maar die mooier wordt naarmate je er langer naar kijkt. Een zeldzaam gegeven. Daar dankt hij z’n toekomstige klassiekerstatus in de eerste plaats aan. Z’n opvolgers oogden een pak minder evenwichtig. De rijeigenschappen zijn uitstekend en door z’n stalen klapdak is hij breed inzetbaar. Ook dat helpt.

Geef commentaar
comments by Disqus