Unieke Porsche 911 Cabrio uit 1966 onder de hamer

Vergroot foto
Door: BV 06-08-2018

Deze Porsche 911 Spyder is een unieke creatie van het legendarische Italiaanse stijlhuis Bertone. Dat had gehoopt dat de Duitse autobouwer een andere richting opging met de toen nog nieuwe 911 Cabriolet. De unieke auto is voor het eerst in 25 jaar weer te koop en zal volgens veilinghuis Gooding en Company wellicht tot $ 1 miljoen kosten.

Wel Targa, geen Cabrio

Porsche had aan het einde van de productie van de 356 wel aangegeven dat het een halfopen (Targa) variant van de 911/912 wou ontwikkelen, maar John von Neumann, die in Zuid-Californië open 356 verkocht als zoete broodjes, wou weer een volledig open auto hebben. Zo graag dat hij de Italiaanse autodesigner Bertone vroeg om er één te ontwikkelen. De fabriek werd bereid gevonden om een chassis te leveren, maar het was von Neumann die de factuur moest betalen. En de Duitse automaker, die geen frank ophoestte, kreeg toch het laatste woord over de productie. Er zou immers Porsche op staan.

Italiaanse salami van Duits vlees

De opdracht voor Bertone was niet eenvoudig. Het Porsche-chassis was immers atypisch qua grootte, vorig en verhoudingen. Negen maanden later was slanke 911 Spyder. Die etaleerde een Italiaanse flair, eerder dan Duitse ingetogenheid. Destijds had, heel anders dan nu, elk land nog een duidelijke stijl. De cockpit was volledig gescheiden van de rest van het voertuig met behulp van sierlijst die van de voorruit langs de bovenrand van de deuren naar het motorcompartiment liep. Bertone profiteerde van de opstelling met motor achteraan door de auto lage vleugels te geven. Het weelderige lederen interieur verschilde ook van dat van de standaard 911 en had unieke stoelen, een middenconsole en de belangrijkste instrumentatie die verticaal in een centrale stapel waren opgesteld.

Geen stormloop

Toen de auto in 1966 werd voorgesteld op het Autosalon van Genève, toen nog met een andere kleurencombinatie (rood aan de buitenzijde), met andere wielen en met een lichtere motor, stond hij in de buurt van de officiële fabrieks-911 Targa. Er was veel interesse, maar het bedrijf ging zonder orders naar huis. Neumann besloot dat de 911 Targa de logische keuze was. Later zou Porsche weer een echte cabriolet maken, maar die zou geen gelijkenissen vertonen met deze unieke creatie.

Geef commentaar
comments by Disqus