10 meesterwerken van Bertone

Het Italiaanse stijlhuis Bertone hield het meer dan een eeuw vol. Maar in 2014 was het uit met het liedje. We vissen 10 meesterwerken uit de rijk gevulde ontwerpgeschiedenis van het bedrijf.

Alfa Romeo B.A.T. 5

In 1953 was aerodynamica nog veeleer idee dan wetenschap. En er werd duchtig geëxperimenteerd. Eén van de meest tot de verbeelding sprekende probeersels was de B.A.T. (van Berlinetta Aerodynamica Tecnica). Gebaseerd op de Alfa 1900 Sprint met een koets van Bertone. Het was zo’n succes dat hij in 1954 werd gevolgd door de B.A.T. 7 en de B.A.T. 9 werd voorgesteld in 1955. Uiteraard allemaal uitsluitend als studiemodel.

Lamborghini Miura

Bertone was ook verantwoordelijk voor de Countach, maar die dankt z’n bestaan aan de Alfa Romeo Carabo Concept, dus we concentreren ons hier op de Miura. Bij z’n lancering in 1966 was het de snelste auto ter wereld. Giorgetto Giugiaro tekende de eerste schetsen, maar toen die Bertone verliet werd het ontwerp afgewerkt door Marcello Gandini. De Ford GT40 zou ter inspiratie gediend hebben.

Iso Grifo

De jaren vijftig en zestig waren hoogdagen voor de zogenaamde Euro-Amerikaanse hybrides. Deze Iso Grifo Coupé uit 1966 is één van de fraaiste voorbeelden: een Chevrolet V8 onder de kap en een wulps Italiaans koetswerk van Bertone eromheen.

Alfa Romeo Carabo

De Alfa Romeo Carabo Concept Car werd in 1968 voorgesteld. Z’n uitgesproken wigvorm was revolutionair en zou tot een eind in de jaren tachtig het design van de sportwagens domineren.

Lancia Stratos

Weinig wagens hebben zo’n iconische vorm als de Stratos. Hij was helemaal gemaakt voor rally. Van z’n gebogen voorruit voor maximale zichtbaarheid, de deuren met opbergvakken voor helmen, z’n korte wielbasis voor maximale wendbaarheid en de V6 uit de Ferrari Dino om de achterwielen aan te drijven.

Lees meer

Alfa Romeo Montreal

In 1973 kwam de productieversie. Exact drie jaar naar de voorstelling van een studiemodel in - jawel - Montreal.

Aston Martin DB4 Bertone 'Jet'

Eén van de absolute sterren van het Autosalon van Genève van 1961 en van de hand van niemand minder dan Giorgetto Giugiaro hemzelf. Deze Aston Martin was gebouwd op het laatste chassis van de DB4 en in tegenstelling tot elke ander model met die ingewanden had de Jet een koets in staal eerder dan aluminium.

Lees meer

Fiat X 1/9

De kleine tweezitter met targa-dak van Fiat was gebaseerd op de Autobianchi Runabout Concept Car van 1969 die net zo goed in deze lijst had kunnen staan. Maar we houden het op deze Fiat omwille van z’n tijdloze aspect. Het model werd geïntroduceerd in 1972 en hield het liefst 17 jaar vol.

Ferrari 250 GT SWB Bertone

Nuccio Bertone (die vorig jaar nog werd herdacht met een speciale concept car) wou wel met een Ferrari rijden, maar nam er het koetswerk van Pininfarina niet graag bij. Daarom werd dit exemplaar in het leven geroepen met lijnen die nogal wat doen denken aan die van de Aston Martin DB4 Bertone ‘Jet’, maar ook met verwijzingen naar Ferrari’s F1-bolides van het era.

Volvo Tundra

In 1979 stelde Bertone deze Volvo Tundra voor. Een studiemodel voor een nieuwe middenklasser voor het Zweedse merk, maar dat bedrijf vond de vormgeving te radicaal en te vooruitstrevend. Uiteindelijk adopteerde Citroën het voor de BX die in 1982 werd gelanceerd. Er werden er 2,4 miljoen van verkocht.

Lees meer
Geef commentaar
comments by Disqus