Meerderheid jongeren wil géén zelfrijdende auto

Vergroot foto
Door: BV 28-09-2015

Een studie in opdracht van bandenfabrikant Goodyear bij de Belgische jongeren peilde naar de populariteit van de auto. En hoewel het imago van de sector de afgelopen week een knauw kreeg, riskeert de vierwieler nog niet meteen verdrongen te worden op de mobiliteitsmarkt. 85% van de jongeren denkt immers de komende 10 jaar een auto te zullen kopen. Maar die hoeft - opvallend genoeg - lang niet zo propvol technologie te steken als sommige autofabrikanten wel denken.

Zelfrijdende auto’s?

Slechts één op vier ondervraagden wil tegen 2025 met een zelfrijdende auto de baan op. En slechts 1 op 10 blijkt vertrouwen te hebben in dergelijke technologie. Mannen zijn daarin wat optimistischer dan de bevraagde vrouwen. 36% van de bevraagden ziet het wel zitten om een deel van de besturing onder bepaalde omstandigheden uit handen te geven. In de file bijvoorbeeld.

Stressvrij ja, betrouwbaar nee

De Belgische jongeren zijn ervan overtuigd dat zelfrijdende auto’s zouden kunnen zorgen voor minder verkeersongevallen (61%), minder stress voor de bestuurder (44%) en minder files (43%), maar ze stellen zich ook vragen bij de betrouwbaarheid van dergelijke complexe systemen (51%) en de betaalbaarheid ervan voor de consument (48%).

Geef commentaar
comments by Disqus