5 opties die je nieuwe auto moet hebben

Automerken verdienen soms meer aan één enkele optie dan aan een compleet basismodel. Er wordt dan ook geen moeite gespaard om aan enkele extra’s te helpen. Ze zijn er in alle categorieën. Van comfort tot veiligheid. Maar welke maken nu écht het verschil? Deze krijgen alvast onze aanbeveling, als het nog niet standaard zou zijn.

Dodehoekwaarschuwing

Vergelijk even met wat grotere auto’s en je zal zien dat de buitenspiegels tegenwoordig gigantisch zijn. Maar de dode hoek is er nog altijd. Van veel veiligheidssnufjes is het nut beperkt, maar zo’n dodehoeksensor bewijst elke dag z’n nut.

Keyless Entry

Niemand die twijfelt over het nut van centrale vergrendeling. Of afstandsbediening daarvoor. Dit is de volgende stap. Het volstaat om je sleutel op zak te hebben om je auto te openen (met sensoren in de deurgrepen) en hem te starten met een knop. Z’n populariteit spreekt boekdelen.

Achteruitrijcamera

Modern autodesign houdt niet bepaald veel rekening met de zichtbaarheid rondom. En dan is zo’n achteruitrijcamera - of op z’n minst sensoren - geen gekkigheid. Met de herstelkost van één parkeerincidentje verdien je je investering terug. Tegenwoordig wordt dit almaar vaker gecombineerd met een automatische parkeerfunctie. Maar die vinden we dan weer volstrekt nutteloos (zie onderaan dit item voor 5 nutteloze opties).

Isofix / uitschakelbare passagiersairbag

Isofix bevestigingspunten zijn cruciaal voor een veilige montage van een kinderzitje. Bijna elke auto heeft ze standaard voor- en achteraan. Bijna. Het loont de moeite om dat even na te kijken. Net als die uitschakelbare passagiersairbag vooraan. Die heb je nodig als je vooraan een zitje in de rijrichting wil monteren.

Digital Audio Broadcasting

FM gaat eraan. Wanneer de uitzendingen over de FM-band gestaakt worden is nog niet zeker (want al enkele malen uitgesteld), maar dat DAB (Digital Audio Broadcasting) de nieuwe norm wordt, is zeker. Wellicht al tijdens de levensduur van je nieuwe auto. En toch zijn heel wat radio’s niet klaar voor DAB. En het is niet zelden een prijzig extraatje.

5 nutteloze opties

Natuurlijk zijn er ook extra's waarvan je het nut in twijfel kan trekken. 5 van die extra's die je beter links laat liggen, ontdek je hier.

Lees meer
Geef commentaar
comments by Disqus