5 vergeten Muscle Cars

Wellicht is de Ford Mustang de bekendste 'Muscle Car' van allemaal. Het is in elk geval de meest verkochte. Heel wat krachtpatsers die dezelfde filosofie volgden kwamen en verdwenen zonder zichzelf in te graven in het collectieve bewustzijn. We zetten er alvast 5 op een rijtje.

AMC Hornet

De Hornet van American Motor Corporation - AMC - was bedacht als compacte gezinswagen. Hij was er ook bijvoorbeeld ook als break. In 1971 lepelde het bedrijf er echter een 5,9l grote V8 in die 285pk en 530Nm opwekte. Voldoende voor een acceleratietijd van 6,7 seconden (tot 60Mph).

Buick Grand National

De Buick Grand National was er van 1982 tot 1987 in een tijdperk dat Muscle Cars eigenlijk al passé waren en het merk vooral oudere klanten aansprak. Hij kwam er om de eerste Nascar overwinning van het merk in drie decennia te vieren en verdween weer toen de druk van moederhuis GM te groot werd. De Grand National was met z’n 245pk en 480Nm sterke 3,8l V6 turbo immers sneller dan sommige Corvettes (en deed 0 - 60Mph in 4,8 seconden) en dat schoot er in het verkeerde keelgat.

Shelby GLHS

Aan de Dodge Omni - een goedkope vierkante rijdende doos uit het midden van eighties - was geen opwindende kruimel te vinden. En omdat het merk dat wist, maar het imago moest opgevijzeld worden, ging het bedrijf aankloppen bij Carrol Shelby. Deze Shelby GLHS was het resultaat. In 1986 was die niet alleen voorzien van exotische items als speciale stickers en 15-duims wielen, maar ook van een 175pk en 237Nm sterke 2,2l vier-in-lijn met turbo. De sprint naar 60Mph duurde 6,7 seconden, wat sneller was dan menig Ferrari of Porsche uit die tijd wist neer te zetten. Nog zo’n detail: de topsnelheid lag voorbij het einde van de wijzerplaat.

Plymouth Duster

De Duster was de opvolger van de veel meer bekende Barracuda. In z’n tijd kwalificeerde het als een compacte coupé. Natuurlijk waren er dociele versies (vanaf een 3,2l V6 met trommelremmen rondom), maar wij hebben het hier natuurlijk over de toppers: met een 5,6l of 5,8l V8 (afhankelijk van het jaartal) en ruwweg 275pk. 0-60Mph was een werkje van pakweg 6 tellen.

Ford Fairlane Thunderbold

Een Ford Fairlane was niet bepaald snel. Een Fairlane Thunderbold was bij wijze van contrast een bliksemschicht. Ford had aanzienlijke inspanningen verricht om gewicht uit de Fairlane te weren (met onder meer plexiglas zijruiten) en het lepelde (in 1962) een joekel van een motor onder de kap. Een V8, uiteraard, met een inhoud van liefst 7 liter. Er wordt gesproken over vermogens van minimaal 425 tot meer dan 600pk. Bochten vielen er niet mee te nemen, maar dragraces deed het model als de beste. Van nul naar 96km/u duurde niet eens vijf seconden. Van de Ford Fairlane Thunderbold zijn er hooguit 100 gebouwd.

Geef commentaar
comments by Disqus