Familie Piëch komt met eigen elektrische sportauto

Bekijk 4 foto's
Door: BV 04-03-2019

De familie Piëch heeft al een flinke vinger in de pap bij Volkswagen, maar zelfs daar nemen ze daar inmiddels geen genoegen meer mee. De zoon van ex-VW-topman Ferdinand Piëch komt nu zelf met een geheel elektrische sportwagen.

De juiste connecties

Toni Piëch en Rea Stark Rajcic stellen op het Autosalon van Genève een sportwagen voor die binnenkort ergens in productie genomen zou kunnen worden. Als de Piëchs niet de connecties hebben om van die visie realiteit te maken, wie dan wel?

De elektrische GT moet 500km ver rijden en worden omschreven als een ‘puristische elektrische sportauto’. Toni Piëch was overigens wel bij de les. Er wordt daarom gebruik gemaakt van een flexibele architectuur. Met dezelfde componenten zou je in de toekomst net zo goed een crossover of een sUV kunnen maken.

Luchtgekoeld

De batterijen zitten in een nieuw type cel. Die genereert minder hitte en kan daardoor alleen door lucht gekoeld worden. Samen met het geavanceerde koelsysteem, gooi je 200kg weg. Daardoor weegt de 4,43m lange sportieveling slechts 1.800kg. In de wereld van de conventionele verbrandingsmotor is dat heel wat, maar voor een EV is het eerder weinig.

Drie motoren

Vermogen komt van drie elektromotoren: een asynchrone motor van 150kW (200pk) op de vooras en twee synchrone motoren op de achteras (mechanisch ontkoppeld) eveneens met elk 150kW. Totaal: 600pk. De geprojecteerde prestaties zijn aantrekkelijk. Er wordt gesproken van een topsnelheid van 250km/u en een acceleratietijd naar 100 van 3,2 seconden.

Geef commentaar
comments by Disqus