Meer duidelijkheid over noodplan autokeuring, occasiemarkt blijft geblokkeerd

Vergroot foto
Door: BV 25-03-2020

Moet je naar de autokeuring? Kan je je auto laten herkeuren? Kan je een occasie kopen of verkopen? Een overzicht van de noodmaatregelen.

Keurstations beperkt terug open

Sinds vandaag, 25 maart, zijn de Vlaamse keurstations weer beperkt open. Maar dat betekent niet dat je als particullier naar de autokeuring kan. Er is sprake van een beperkte dienstverlening voor bedrijfsvoertuigen (+ 3,5 ton) en pioritaire voertuigen.

Voor de zware bedrijfsvoertuigen kunnen alle keuringen nu weer worden uitgevoerd. Het gaat om de eerste keuring (voor inverkeerstelling), de periodieke keuring, herkeuring en de administratieve keuring. Een periodieke keuring kan echter alleen wanneer het keuringsattest van het voertuig in kwestie binnen 8 kalenderdagen vervalt. De keuring voor zware vrachtwagens, bussen en aanhangwagens wordt dus normaal hervat.

Normale keuring hervat voor

- autobussen en autocars (categorie M2 en M3);
- voertuigen die meer dan 3,5 ton kunnen vervoeren, zoals zware vrachtwagens (categorie N2 en N3);
- aanhangwagens die meer dan 3,5 ton kunnen vervoeren (categorie O3 en O4).

Alle keuringen en herkeuringen van prioritaire voertuigen worden weer hervat, dit wil zeggen, de ziekenwagens, brandweerwagens en civiele bescherming.

Alleen keuring op afspraak

Opgelet: ongeacht het type, wordt elke keuring uitsluitend op afspraak afgehandeld. Je spontaan aanbieden kan niet.

Herkeuring kan wel, maar moet niet voor kleine gebreken

Personenwagens, lichte vrachtwagens (< 3,5 ton) en landbouwvoertuigen die bij de vorige keuring een keuringsbewijs met beperkte geldigheid (3 maanden, 15 dagen of verbod tot het verkeer) kregen, moeten herkeurd worden.

Auto’s die in het verleden werden afgekeurd, kunnen zich vanaf heden weer aanbieden bij de Vlaamse keurstations voor een herkeuring. Dat is echter alleen verplicht voor grote gebreken. Kleine gebreken kunnen uitzonderlijk opgelost en geattesteerd worden door een erkende garage. Een herkeuring zal later moeten, binnen een periode van vier maanden na het einde van de coronamaatregelen. Het attest van de garage zal dus geen vrijgeleide zijn tot bij de volgende keuring.

Kleine gebreken
- Afstellen lichten, uitlaatgassen.
- Vervanging voorruit, ruitenwissers, spiegels, lichten, remblokken.
- Herstellen van het koetswerk.
- Plaatsen van het brandblusapparaat, gevarendriehoek, verbandkistje en fluoriserend vestje.

Keuringsattest blijft vier maanden langer geldig

Wie een voertuig heeft, met inbegrip van een oldtimer of een lichte vrachtwagen (tot 3,5ton MTM) dat in normale omstandigheden gekeurd moest worden tussen 13 maart en het einde van de coronamaatregelen (datum nog niet definitief bepaald), ziet de geldigheid ervan verlengd worden met 4 maanden, te rekenen vanaf het einde van de maatregelen. Dat wil zeggen dat normaal gebruik mogelijk blijft en dat alle wettelijke vereisten zo lang gerespecteerd blijven. Dat betekent niet dat je met een onveilig voertuig rond mag rijden, maar wel dat je in orde blijft met verzekering. Het wil ook zeggen dat je keurstation je geen meerprijs voor laattijdige keuring mag aanrekenen als je je binnen de periode van verlenging aanbiedt. Je beschikt dan immers nog over een geldig keuringsattest.

Keuringen die niet worden uitgevoerd tijdens de noodmaatregelen

Hoewel de dienstverlening beperkt terug is opgestart, zijn er nog een heel aantal keuringen die niet worden uitgevoerd. Daardoor blijft onder meer de sector van de tweedehandsvoertuigen tot nader order geheel geblokkeerd.

Worden niet uitgevoerd:
- Tweedehandskeuringen

- Eerste en periodieke keuringen van personenwagens (inclusief oldtimers) en 
voertuigen ≤ 3.5 ton
- Keuring Na Ongeval
- Oldtimerkeuring
- Homologatiekeuringen en validatieprocedures
- Periodieke keuringen van landbouwvoertuigen

Geef commentaar
comments by Disqus