Nieuwe ‘eigen’ diesel voor kleine Mercedessen

Vergroot foto
Door: BV 07-11-2020

Mercedes introduceert een nieuwe dieselmotor in z’n compacte modellijn. Die omvat de A-Klasse (hatchbak en berline), B-Klasse, CLA Coupé en Shooting Brake, de GLA en de GLB. De nieuwe motor krijgt 180d, 200d of 220d op de kofferklep.

Viercilinder Mercedes-diesel voor A-Klasse, B-Klasse, CLA, GLA en GLB

Het nieuwe blok is een 1950cc vier-in-lijn. Het gaat om een geheel aluminium constructie met een geringe cilinderafstand van 90mm (voor compacte afmetingen) met geïntegreerde balansassen. Voor de inspuiting zorgt een common-rail-systeem van de vierde generatie dat tot 2.050 bar levert. De piëzo-injectoren kunnen elke slag tot wel zeven keer brandstof injecteren. Om de weerstand te optimaliseren zijn de cilinderwanden behandeld met nanotechnologie.

Volwaardige Euro6-homologatie

Op ecologisch vlak voldoet de motor dankzij de inmiddels al een tijde verplichte Adblue-toevoeging én niet langer één maar twee catalysatoren aan de jongste uitstootnormen.

Sneller dan voorheen

De eenheid levert afhankelijk van de versie 116pk en 280Nm (180d), 150pk en 320Nm (200d) of 190pk en 400Nm (220d). De eerste variant wordt standaard aan een handgeschakelde zesversnellingsbak gekoppeld en is optioneel leverbaar met de achttrapsautomaat die de twee zwaardere vermogensversies standaard krijgt.

In de A-Klasse 180d met handgeschakelde bak levert de combinatie een sprinttijd naar 100km/u op van precies 10 tellen. Met de automaat wordt dat nog een halve tel sneller. Dat cijfer is een verbetering van respectievelijk 6 tienden en een volle seconde ten aanzien van de vorige evolutie van het blok.

Nieuwe kleur

Afsluiten doen we met nog een klein nieuwtje: de compacte Mercedessen zijn voortaan ook met een nieuw kleurtje te krijgen: het roos goud op de foto’s.

Geef commentaar
comments by Disqus