Toyota IQ 1.0 Exterieur

Toyota IQ 1.0
Bekijk 44 foto's
Door: REDACTIE 24-11-2008

De Toyota IQ is meteen herkenbaar als een 'auto' en nog een aantrekkelijke ook. Hij is 1680 mm breed en laag, wat hem zelfs sportieve allures geeft. Breed uitgezette wielkasten, die één geheel vormen met de bumpers, accentueren dat nog. Het verloop van de achterruit wekt de indruk alsof er een dakspoiler aan de IQ zit. Hoewel de flanken bijna volledig ingevuld worden door het enkele portier, ziet men in één oogopslag dat de IQ zich niet beperkt tot één zetelrij. Met zijn 2985 mm is de IQ 's werelds kleinste vierzitter. Hij is liefst 765 mm korter dan een Toyota Yaris, maar ook een halve meter korter dan een Fiat 500 of MINI. De uiterst korte bouw werd mogelijk door een aantal technische ingrepen, zoals het voor de vooras gemonteerde differentieel, wat toeliet de vooras maximaal vooruit te schuiven in het belang van de interieurruimte. Het aircosysteem werd dan weer uit het motorcompartiment naar het interieur verbannen. Verder is er het aangrijppunt van het stuur dat centraal zit en de stuurinrichting die over de motor heen is gebouwd. Tenslotte vond een platte brandstoftank een onderkomen onder de vloer, waardoor de achteras maximaal achteruit kon.

De Toyota IQ werd in Frankrijk getekend, maar moest nadrukkelijk het Japanse DNA hebben. Hij wordt ook in Japan gebouwd - 100.000 stuks/jaar, waarvan 80.000 voor Europa - op een nieuw ontwikkeld platform met Mc Pherson voorwielophanging en torsiestangen achteraan. Opmerkelijk is de bijzonder korte draaicirkel: 7,8 m t.o.v. 8,4 m voor een Smart en 8,8 m voor de Yaris uit eigen huis. Dat is het gevolg van een tot 840 mm beperkte tussenafstand voor de langsbalken van het chassis, waardoor de wieluitslag veel groter kan.

Hoewel de IQ als stadswagen debuteert, is het koetswerk in stedelijke omgeving bijzonder kwetsbaar. Er is geen enkele bescherming tegen de typische parkeerschade of de dito 'aanvallen' op een parkeerterrein van een supermarkt! Bij de lancering in België is de IQ enkel bestelbaar in parelwit, zwart of aubergine. In de lente 2009 komen daar nog 3 andere kleuren bij en in het najaar wordt kleurenpalet vervolledigd met nog eens 4 extra kleuren. Voorlopig is de witte uitvoering zeker favoriet!

Geef commentaar
comments by Disqus