Mercedes CLS 320 CDI Rijgedrag

Mercedes CLS 320 CDI
Bekijk 6 foto's
Door: REDACTIE 15-10-2007
Nadat de CLS 4-deurs coupé eerst uitsluitend met benzinemotoren verscheen – een 350 en 500, later ook nog een 55 AMG – kon het niet anders of er moest een diesel volgen. Het werd de 320 CDI, een ronduit schitterende motor die de nieuwste stand van zaken bij het huis met de ster insluit. De 320 CDI nagelt er niet luidruchtig op los. Zelfs bij een koudstart blijft het geluid buiten de wagen erg geciviliseerd. Binnenin is het al helemaal een feest van stilte. De gasplank voelt eigenaardig genoeg aanvankelijk zwaar aan. Bij een eerste aanraking lijkt het wel alsof er niet veel leven onder zit. Niets is minder waar en na even wennen blijkt het gas zich zelfs perfect te laten doseren. De schitterende motor wordt geholpen door een al even hartverwarmende 7-traps automaat. De schakelmechaniek doet zijn werk zo soepel en feilloos, dat men de geboden manuele schakeloptie laat voor wat ze is. Er is immers weinig meer rijplezier mee te halen, waarschijnlijk alleen wat meer verbruik...

Het gemiddelde verbruik dat we optekenden was met 8,8 l/100 km een aangename verrassing. De tank kan 80 liter bevatten en dat zorgt voor een fraai rijbereik wanneer men de stad vermijdt. In de stad met veel 'stop & go'-verkeer ziet men het verbruik al gauw oplopen, wat door de boordcomputer erg nauwkeurig wordt verrekend naar het resterende rijbereik en wel eens paniek kan zaaien… In een hardnekkige stadsfile durft de boordcomputer af te tellen van een geruststellende 160 km naar 40 km, de nodige alarmmeldingen incluis.

Als men de CLS 320 CDI naar een open stuk weg kan sturen, kan de pret beginnen. Het is geen 'sportwagen' in de strikte zin van het woord, maar hij gaat graag behoorlijk snel zonder ook maar een krimp te geven. Brutaal de aandacht vragen bij een te snel genomen bocht, is er voor deze CLS 320 CDI niet bij. Het snelheidsafhankelijke servostuur doet het uitstekend en de al genoemde soepele en snelle reacties van de motor blijven de bestuurder ook na de eerste gewenningsperiode aangename kriebels bezorgen. Maar ook cruisen is een mooie zaak met deze wagen en daartoe worden we in eigen landje vaker gedwongen dan ons lief is.

Geef commentaar
comments by Disqus